Site icon marta-gotuje.pl

Zupa pomidorowa

Moje ulubione danie! Domowa jest najlepsza pod słońcem, a moje porażki jeśli chodzi o gotowanie zup nawet nie pozwoliły mi myśleć, że uda mi się jej dorównać. Ale… udała się, tak pyszna jak zupa mamy! Przygotowanie jest szybkie i proste i naprawdę nie może się nie udać! Pycha!!! Jako dowód – jeden duży garnek wystarczył nam na jeden obiad : )


Składniki:
  • 70-100 dag żeberek lub kości od karkówki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 mały por
  • sól, vegeta (opcjonalnie)
  • 170 g koncentratu pomidorowego
  • 1 litr soku pomidorowego lub świeże pomidory
  • woda (opcjonalnie mąka do zagęszczenia zupy)

Mięso opłukać, zalać zimną wodą w dużym garnku, dodać obrane warzywa. Dodać sól i ew. vegetę do smaku (dodaję tylko szczyptę soli). Gotować na niewielkim ogniu do miękkości mięsa i warzyw (w razie potrzeby zebrać szum wazówką). Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat i sok pomidorowy. Gotować dalej, aby rosół dobrze połączył się z nowymi składnikami. Doprawić solą, gdy jest to konieczne. Można wyjąć jarzyny oraz mięso. Jeśli lubicie gęste zupy możecie przygotować zaklepkę (woda + mąka) i dodać do gotującej się zupy, ale ja bardzo rzadko to robię. Podawać z makaronem (moje ulubione są świderki ; ), kluskami, ryżem lub śmietaną.

Smacznego : )
Exit mobile version