Site icon marta-gotuje.pl

Babeczki z oreo i masłem orzechowym

Oreo i masło orzechowe to moje dwie słabości, więc czy może być coś lepszego niż zamknięcie ich razem w czekoladowej babeczce? ; ) Nie tylko obłędnie smakują, ale równie zachęcająco wyglądają po przegryzieniu : ) Polecam!!


Składniki (8 babeczek):

Ciasteczka Oreo zlepić po dwa, łącząc je masłem orzechowym. Dodatkowo wierzch jednego z ciasteczek również posmarować masłem orzechowym i tak przygotowaną parę przełożyć na środek papilotki/formy do muffinek, jak najbardziej na środku, masłem orzechowym do góry.
Masło roztopić z cukrem trzcinowym, lekko przestudzić. Dodać jajka i mleko, roztrzepać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól, wymieszać. Do każdej foremki nałożyć ok. 3 łyżek ciasta tak, aby pokryło ono wierzch ciastka. W trakcie pieczenia ciasto powinno wypełnić szczeliny między ciastkiem a foremką.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

* Można przygotować więcej, ja odrobinę czekoladowego ciasta, które mi pozostało upiekłam jako oddzielną babeczkę.

Smacznego!




Inspiracja

Exit mobile version