Site icon marta-gotuje.pl

Babka drożdżowa z czekoladą

Przepyszna babka drożdżowa z czekoladą idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżość. Zamiast czekolady świetnie sprawdzą się rownież rodzynki. Babkę można też wzbogacić dodatkiem skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Polecam!!!

Składniki (blacha z kominem 25 cm):

Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, wlać 50 ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, do czasu aż zaczyn zacznie „pracować”. Do misy miksera dodać resztę cukru, mleka, mąkę, jajka i wyrośnięty zaczyn. Używając końcówki z hakiem zagnieść ciasto (można zrobić to również ręcznie, ale ciasto będzie dość klejące). Na koniec dodać miękkie masło i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać czekoladę w kawałkach i delikatnie wmieszać do ciasta. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 90 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości blachy, ponieważ jeszcze sporo urośnie. Formę ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na kolejne 30 minut, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) i piec ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, wyjąć z formy, a następnie udekorować lukrem.

Składniki na lukier:

Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version