Babka drożdżowa z czekoladą

Przepyszna babka drożdżowa z czekoladą idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Bardzo puszysta, długo utrzymuje świeżość. Zamiast czekolady świetnie sprawdzą się rownież rodzynki. Babkę można też wzbogacić dodatkiem skórki otartej z cytryny lub pomarańczy. Polecam!!!

Babka drożdżowa z czekoladą

Składniki (blacha z kominem 25 cm):

  • 50 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
  • 80 g cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 370 g mąki pszennej
  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 150 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g czekolady (najlepiej w pastylkach, które zachowają kształt)
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Drożdże wkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, wlać 50 ml ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, do czasu aż zaczyn zacznie “pracować”. Do misy miksera dodać resztę cukru, mleka, mąkę, jajka i wyrośnięty zaczyn. Używając końcówki z hakiem zagnieść ciasto (można zrobić to również ręcznie, ale ciasto będzie dość klejące). Na koniec dodać miękkie masło i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Dodać czekoladę w kawałkach i delikatnie wmieszać do ciasta. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 90 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości blachy, ponieważ jeszcze sporo urośnie. Formę ponownie przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić na kolejne 30 minut, a następnie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (góra-dół) i piec ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, wyjąć z formy, a następnie udekorować lukrem.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżeczki wody

Wszystkie składniki wymieszać. Udekorować babkę.

Smacznego!

Babka dalmatyńczyk
Babka z czekoladą
Babka drożdżowa jak zrobić
Najlepsza babka drożdżowa
Babka drożdżowa przepis

Inspiracja

Komentarzy: 18

  1. Aga
    27 marca 2021 / 14:34

    To prawdziwe babkowe szalenstwo 🙂 ale drożdżowa chyba najbliższa mojemu sercu tylko zamiast czekoaldy właśnie rodzynki zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:16

      Super, pozdrawiam 🙂

  2. Magda
    27 marca 2021 / 15:49

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:16

      🙂 🙂 🙂

  3. Agata
    27 marca 2021 / 17:30

    Super babeczka 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:16

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  4. Karo
    27 marca 2021 / 19:20

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:16

      🙂 🙂 🙂

  5. Majka
    27 marca 2021 / 19:50

    Piękna ❤ Żeby móc wszystko skosztować trzeba piec już przed świętami, jako ciasto do popołudniowej herbatki 😉

    • Majka
      28 marca 2021 / 12:35

      Boska ❤ Taką miałam ochotę na nią, że piekłam w nocy 😀 Rano jak świeżo upieczona👍

      • Marta
        Autor
        28 marca 2021 / 22:22

        Super <3

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:17

      Zdecydowanie, babka pasuje na każdą okazję 🙂 Później byłoby trudno wszystko przejeść 😉

  6. Isia
    28 marca 2021 / 0:20

    Wspaniała 😊

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:18

      Super, że posmakowała 🙂

  7. Kaja
    28 marca 2021 / 11:58

    Bardzo smaczna 🙂 zrobiłam z rodzynkami 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:20

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  8. Kris
    1 kwietnia 2021 / 11:38

    Pyszna babka polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:07

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 13 =