Sernik puszysty jak chmurka

Przepyszny, delikatny sernik puszysty jak chmurka. Swoją lekkość zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej, dodaniu do masy ubitej piany z białek i ubitej śmietanki kremówki. Posmakuje każdemu, polecam!!

Sernik lekki jak chmurka

Składniki na spód (blacha o wymiarach 31×22 cm)*:

  • herbatniki typu petit beurre (około 20 sztuk)

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciastka, jedno przy drugim, w razie konieczności przyciąć do wymiarów formy.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 8 jajek (wielkość L białka i żółtka osobno)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)

Wszystkie składniki (poza kremówką) powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy ucierać mikserem, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Partiami dodawać twaróg, cały czas ucierając. Dodać roztopione masło, proszek budyniowy, mąkę pszenną i zmiksować. W oddzielnym naczyniu białka ubić na sztywno. W kolejnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę do otrzymania sztywnego kremu. Ubite białka jak i bitą śmietanę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę serową przelać na ułożone w formie herbatniki, wyrównać. Piec w temperaturze 170 C (góra-dół) przez około 70 minut w kąpieli wodnej – dno i boki blachy z sernikiem szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie przełożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego i nalać wrzącej wody do połowy wysokości blachy z masą serową. Wierzch sernika się mocno zarumieni, sernik wyrośnie około 2 cm, a podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30 minut, a następnie usunąć kąpiel wodną i wstawić ponownie do piekarnika, do wystudzenia. Udekorować cukrem pudrem. Nie ma konieczności przechowywania sernika w lodówce.

Smacznego!

*Sernik piekłam z połowy porcji, w formie 24×24 cm dlatego wyszedł dość niski

Tradycyjny sernik
Sernik idealny
Sernik najlepszy przepis
Puszysty sernik
Najlepszy sernik
Lekki sernik

Inspiracja

Komentarzy: 24

  1. Majka
    25 marca 2021 / 12:03

    I jest – król sernik ❤ Pyszności 🥰

    • Marta
      Autor
      25 marca 2021 / 12:09

      Serniki to od zawsze moja ulubiona kategoria <3 a tymczasem dzieci proszą o kolejną babkę 😀

      • Majka
        5 kwietnia 2021 / 20:38

        Wspaniały 🥰

        • Marta
          Autor
          6 kwietnia 2021 / 11:39

          Super, że posmakował 🙂

  2. Edyta
    25 marca 2021 / 13:08

    Cudownie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Isia
    25 marca 2021 / 13:33

    Wspaniały serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:59

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  4. Beata
    25 marca 2021 / 15:10

    Wyśmienity ❤️

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:59

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  5. Maartyna
    25 marca 2021 / 17:11

    Upieke na wielkanoc

    • Marta
      Autor
      26 marca 2021 / 9:59

      Super 😀

  6. Kama
    26 marca 2021 / 10:49

    Super sernik 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:09

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  7. Karolina
    26 marca 2021 / 15:03

    Pyszny dosłownie jak pianka ❤️

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:09

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  8. Maria
    26 marca 2021 / 20:02

    Bardzo smaczny na wielkanoc upiekę ponownie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2021 / 13:10

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  9. Lucy
    28 marca 2021 / 11:59

    Wspaniały serniczek nawet mamusia mistrzyni prosiła o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:21

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Kasia
    1 kwietnia 2021 / 13:40

    Czyli wszystkie podane składniki na pół na blaszkę 24×24?

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 19:07

      Dokładnie tak 🙂

  11. Kasia
    1 kwietnia 2021 / 23:28

    Ten sernik jest rewelacyjny! Robiłam z całej porcji , jak i z połowy, za każdym razem wyszedł przepyszny, lekki, nie o padnięty( jak to z sernikami bywa). Pozdrawiam autorkę bloga, uwielbiam i często korzystam z Pani przepisów:)

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 23:39

      Bardzo mi miło, dziękuję i również serdecznie pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 14 =