Site icon marta-gotuje.pl

Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje

Fenomenalna Beza Pavlova, która zawsze wychodzi. Idealnie chrupiąca beza z zewnątrz, a w środku rozpływającą się w ustach pianka. Całość dopełnia bita śmietana i owoce, które możemy dowolnie wymieniać w zależności od sezonu i ulubionych smaków. Deser idealny na letnie przyjęcia. Polecam!!!

Beza Pavlova – przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo wsypywać cukier, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na środku odrysować okrąg o średnicy 26 cm (lub mniejszej, jeśli chcemy, aby nasza beza była wyższa). Przełożyć bezową masę, boki podnieść łyżką od dołu ku górze, dzięki czemu beza uzyska ładny kształt i w środku utworzy się małe wgłębienie, do wypełnienia kremem i owocami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.

Dodatkowo:

Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.

Smacznego!

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale – zapraszam do subskrybowania 🙂

Zajrzyjcie również na pozostałe przepisy na tradycyjne ciasta oraz mój Instagram .

Exit mobile version