Site icon marta-gotuje.pl

Bułeczki z powidłami

Przepyszne drożdżowe bułeczki z powidłami i kruszonką sprawdzą się idealnie w roli drugiego śniadania, czy deseru. W ich wnętrzu można ukryć ulubione dodatki jak czekolada, dżem, twarożek, czy budyń, jednak nam najbardziej smakują w wersji z powidłami : ) Polecam!!!

Składniki na ciasto (15 bułeczek, blacha 23×33 cm):

Składniki na kruszonkę:

Dodatkowo:

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy drożdże i sól wymieszać w dużej misce. Masło rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu, lekko przestudzić i wraz z jajkiem dodać do pozostałych składników. Dokładnie zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego) i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie delikatnie wyrobić i podzielić na 15 części. Uformować kulki i każdą z nich rozwałkować na podłużny placek, nałożyć powidła i zwinąć w rulonik. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami, a następnie posypać nią bułeczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja – grupa Domowa Cukiernia

Exit mobile version