Site icon marta-gotuje.pl

Chili con carne i domowe nachosy

Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, klasycznie bazuje na mielonej wołowinie, fasoli, papryce oraz chili ; ) Jak wiecie uwielbiam takie smaki i to danie już od dawna gości w naszym menu, choć tym razem sięgnęłam po przepis z książki B. Ritz ; ) Jako dodatek przygotowałam domowe nachosy wg mojego pomysłu, które pasują idealnie ; ) Polecam!



Składniki:

  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka (ew. zielona)
  • 2 marchewki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymkiego (kuminu)
  • sól, pieprz
  • 250 ml wywaru z wołowiny lub warzyw
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki i ok. 200 g sera żółtego do podania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Papryczki chili i ząbki czosnku drobno posiekać. Dodać do zeszklonej cebuli, wymieszać i smażyć razem przez około minutę. Dodać mieloną wołowinę, podsmażać i mieszać do czasu, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa wraz z pomidorami z puszki (razem z zalewą). Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz odsączone z zalewy: fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Składniki na nachosy:

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać roztopiony smalec. Zmiksować i stopniowo dodawać gorącą wodę, cały czas mieszając. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Uformować małe kule i rozwałkować je na cienkie placki. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Delikatnie przestudzić i otrzymane tortille pokroić w trójkąty. Skropić oliwą i dodać ulubione przyprawy, wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) i piec przez ok. 5 minut, aż nachosy się zarumienią.

Smacznego : )




 




Exit mobile version