Chili con carne i domowe nachosy

Chili con carne jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, klasycznie bazuje na mielonej wołowinie, fasoli, papryce oraz chili ; ) Jak wiecie uwielbiam takie smaki i to danie już od dawna gości w naszym menu, choć tym razem sięgnęłam po przepis z książki B. Ritz ; ) Jako dodatek przygotowałam domowe nachosy wg mojego pomysłu, które pasują idealnie ; ) Polecam!


Domowe nachosy

Składniki:

  • 2 papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka (ew. zielona)
  • 2 marchewki
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kminu rzymkiego (kuminu)
  • sól, pieprz
  • 250 ml wywaru z wołowiny lub warzyw
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki i ok. 200 g sera żółtego do podania

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Papryczki chili i ząbki czosnku drobno posiekać. Dodać do zeszklonej cebuli, wymieszać i smażyć razem przez około minutę. Dodać mieloną wołowinę, podsmażać i mieszać do czasu, aż mięso ładnie się zarumieni. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Marchewkę pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa wraz z pomidorami z puszki (razem z zalewą). Całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem przez około 20-25 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz odsączone z zalewy: fasolę i kukurydzę. Wymieszać i gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem.

Składniki na nachosy:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy np. papryka

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, a następnie dodać roztopiony smalec. Zmiksować i stopniowo dodawać gorącą wodę, cały czas mieszając. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Uformować małe kule i rozwałkować je na cienkie placki. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu). Delikatnie przestudzić i otrzymane tortille pokroić w trójkąty. Skropić oliwą i dodać ulubione przyprawy, wymieszać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg) i piec przez ok. 5 minut, aż nachosy się zarumienią.

Smacznego : )


Chili con carne

 

Kuchnia meksykańska chili con carne


Hola Mexico 4

Komentarzy: 20

  1. 11 maja 2014 / 9:37

    Domowe nachosy – pyszota. Każdy kto je lubi powinien spróbować je sobie przygotować. Są zupełnie inne niż te sklepowe – inne znaczy lepsze!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 11:22

      Zdecydowanie się zgadzam 🙂 i do tego bardzo proste do przygotowania 🙂

  2. 11 maja 2014 / 15:30

    To chilli con carne to jest naprawdę problematyczne danie. 😉 W Europie znane jest jako danie kuchni meksykańskiej, a tak naprawdę to jest bardziej tex-mex, z pochodzeniem teksańskim. W każdym razie na północy Meksyku to danie się pojawia, dlatego jak najbardziej akceptuję je w akcji. 🙂 Twoje chilli wygląda bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 15:40

      To bardzo fajna ciekawostka, bo do tej pory żyłam w przekonaniu, że to klasyczne, meksykańskie danie!;)

  3. amela
    11 maja 2014 / 17:48

    Wowo, wygląda pyszcha, uwielbiam takie pikantne smaki!

    • Marta
      Autor
      11 maja 2014 / 19:12

      Pikantne smaki to także jedne z moich ulubionych, a danie gorąco polecam 🙂

  4. 11 maja 2014 / 22:01

    Wygląda pysznie! A domowe nachosy muszę koniecznie wypróbować:)

  5. 12 maja 2014 / 7:52

    po prostu pychota!:)a do tego nachosy to świetny pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2014 / 9:14

      Domowe nachosy najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2014 / 11:38

      Proszę się częstować 🙂 daj znać czy smakowało 🙂

  6. 28 października 2015 / 0:24

    idealne danie na rozgrzanie w te chłody 🙂
    a nachosy domowe pierwsza klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 0:29

      Jesienią takie dania są konieczne 😉 Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Milena
    17 listopada 2015 / 2:15

    Bardzo dobre, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:14

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Majka
    25 lipca 2016 / 15:14

    Chodziło to danie za mną od dawna. Świetny przepis 😊Wyszło bardzo smakowite 😋

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 22:44

      Super, że posmakowało, kuchnia meksykańska jest pyszna 🙂

  9. Zuzix
    9 października 2019 / 0:42

    Rewelacyjne danie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2019 / 22:51

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 24 =