Kontakt

blog kulinarny

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Uwielbiam wszystkie dania z makaronem w roli głównej,  a w szczególności zapiekanki ; ) Kiedy tylko zobaczyłam przepis Pascala wiedziałam, że będzie pysznie! Dokonałam kilku zmian, aby dopasować danie do naszych upodobań i powstał bardzo prosty i pyszny obiad : ) Zdecydowanie polecam!


Makaronowa zapiekanka z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Składniki :

  • 300 g makaronu farfalle
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 800 g pomidorów z puszki
  • 1 bakłażan
  • 1 mała cebula
  • 7 listków bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta ziół prowansalskich
  • 1 szczypta suszonej bazylii i oregano
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (100 g)
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka sztuk czarnych oliwek
  • 60 -70 g sera edam (4 plastry)
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie talarki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Bakłażan dokładnie myjemy, kroimy w kostkę (usuwając gniazda nasienne) i dodajemy na patelnię wraz z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso mielone doprawione szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, szczyptę suszonej bazylii i oregano, mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, często mieszając. Nadmiar wytopionego tłuszczu usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Połowę sosu przelewamy na dno naczynia żaroodpornego, następnie przekładamy do niego makaron i polewamy pozostałym sosem. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę oraz podsmażoną szynkę. Całość mieszamy i posypujemy startym serem edam.

Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i pieczemy przez 20-25 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią i oliwkami pokrojonymi w talarki.

Smacznego : )


Makaronowa zapiekanka z bakłażanem


Makaronowa zapiekanka z mięsem


Makaronowa zapiekanka Pascal kuchnia lidla



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 kwietnia, 2014
Kategorie: Dania obiadowe, Kuchnia włoska, Mielone

16 komentarzy

    1. Zgadzam się i zdecydowanie polecam 🙂

  1. Luka

    O tak, pyszna zapiekanka Pascala, muszę zrobić, ostatnio z ,kuchni lidla, robiłam jeszcze pyszne ciasto z rabarbarem, mniam 🙂

    1. Pascal jak zawsze był świetną inspiracją 🙂

  2. mniam!:) też uwielbiam przepisy Pascala:D

    1. Doskonała inspiracja 😉

  3. Wysmienita zapiekanka i mozna oczami jesc

    1. Bardzo dziękuję 🙂

  4. Jak zawsze sie nie zawiodlam! przepis super, chyba musze wyprobowac Twoje wszystkie 😉

    1. Bardzo dziękuję i będzie mi bardzo miło 🙂

  5. Ja również uwielbiam zapiekanki makaronowe, można modyfikować je na wiele sposobów i zawsze są pyszne!

    1. Dokładnie tak, każdy moze dodać swoje ulubione dodatki i od razu mamy inne danie 🙂

  6. A ja tak z innej beczki.. Marto, przepiękne te deski w tle, zarówno tutaj, jak i tu https://www.marta-gotuje.pl/bruschetta/. Powiedz sama robiłaś/malowałaś, żeby uzyskać tak ładny efekt. Podziel się techniką.

    Pozdrawiam:)

  7. Marta

    Robiłam sama 🙂 zwykłą dechę pomalowałam czarną farbą do drewna, a tutaj później białą (niewielką ilością, żeby całość się nie pokryła ) 🙂

  8. Patrycja

    Pyszne połączenie smakowe:)

    1. Marta

      Super, że przypadło do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 − 13 =


Top