Chłodnik to chyba jedna z ulubionych, letnich przekąsek mojego męża (ja jak wiecie preferuję mięso… ; ) Wersję z prażonymi migdałami, podpatrzyłam u Okrasy, skorzystałam z inspiracji modyfikując przepis do naszych upodobań i z efektu jestem bardzo zadowolona. Dzięki sytym dodatkom, wystarczy niewielka porcja, aby zaspokoić głód : )
Składniki:
- 100 g migdałów (płatków)
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1litr kefiru
- 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
- 100 ml śmietanki 30%
- 60 g koperku
- 2 pęczki rzodkiewek
Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane drobno siekamy. Ogórki obieramy. 1/3 ogórków pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. 2/3 kroimy w większą kostkę, dodajemy czosnek, sól i pieprz, gniazda nasienne wykrojone z wyżej wspomnianej 1/3 ogórków, jogurt grecki i śmietankę. Miksujemy (można użyć blendera), dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Dodajemy ogórki pokrojone w małą kosteczkę, rzodkiewkę startą na grubych oczkach i resztę koperku. Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Chłodnik przelewamy do miseczki, posypujemy prażonymi migdałami.
Smacznego : )