Chłodnik

Chłodnik to chyba jedna z ulubionych, letnich przekąsek mojego męża (ja jak wiecie preferuję mięso… ; ) Wersję z prażonymi migdałami, podpatrzyłam u Okrasy, skorzystałam z inspiracji modyfikując przepis do naszych upodobań i z efektu jestem bardzo zadowolona. Dzięki sytym dodatkom, wystarczy niewielka porcja, aby zaspokoić głód : )


Chłodnik

Składniki:

  • 100 g migdałów (płatków)
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1litr kefiru
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60 g koperku
  • 2 pęczki rzodkiewek

Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane drobno siekamy. Ogórki obieramy. 1/3 ogórków pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. 2/3 kroimy w większą kostkę, dodajemy czosnek, sól i pieprz, gniazda nasienne wykrojone z wyżej wspomnianej 1/3 ogórków, jogurt grecki i śmietankę. Miksujemy (można użyć blendera), dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Dodajemy ogórki pokrojone w małą kosteczkę, rzodkiewkę startą na grubych oczkach i resztę koperku. Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Chłodnik przelewamy do miseczki, posypujemy prażonymi migdałami.

Smacznego : )


Chłodnik z prażonymi migdałami


Chłodnik ogórkowy z prażonymi migdałami


Chłodnik z jajkiem


Chłodnik wg Okrasy

Komentarzy: 12

  1. 24 sierpnia 2013 / 10:58

    Też nie przepadam za chłodnikami wolę mięcho:D. Ale Twój wygląda apetycznie:)

  2. 24 sierpnia 2013 / 14:15

    Miłośniczką zup nie jestem, ale ta wygląda mega kusząco 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2013 / 15:24

      Ja zupy lubię, ale za chłodnikiem nie przepadałam, choć ta wersja mnie przekonuje 😀

  3. 24 sierpnia 2013 / 18:35

    ja to też jestem miesożerca, ale ten chłodniczek wygląda apetycznie:) A pomysły Pascala i Okrasy są świetne!:)

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2013 / 20:25

      Mam takie samo zdanie 🙂 i zawsze jak widzę ich reklamy, wydają mi się strasznie pozytywni i mam wrażenie, ze potrafią zarazić miłością do gotowania 🙂

  4. 24 sierpnia 2013 / 19:17

    przepiękna kompozycja, idealne zdjęcie, to prawda, że człowiek najpierw je oczami;)

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2013 / 20:25

      Dziękuję, cieszę się, że się podoba!!! 🙂

  5. 26 sierpnia 2013 / 12:35

    Przepysznie wygląda, znakomity na letnie upały 🙂

    • Marta
      Autor
      26 sierpnia 2013 / 22:25

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
20 − 15 =