Site icon marta-gotuje.pl

Chłodnik

Chłodnik to chyba jedna z ulubionych, letnich przekąsek mojego męża (ja jak wiecie preferuję mięso… ; ) Wersję z prażonymi migdałami, podpatrzyłam u Okrasy, skorzystałam z inspiracji modyfikując przepis do naszych upodobań i z efektu jestem bardzo zadowolona. Dzięki sytym dodatkom, wystarczy niewielka porcja, aby zaspokoić głód : )


Składniki:

  • 100 g migdałów (płatków)
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1litr kefiru
  • 5-6 łyżek gęstego jogurtu typu greckiego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 60 g koperku
  • 2 pęczki rzodkiewek

Migdały prażymy na suchej patelni do uzyskania złotego koloru. Tak przygotowane drobno siekamy. Ogórki obieramy. 1/3 ogórków pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. 2/3 kroimy w większą kostkę, dodajemy czosnek, sól i pieprz, gniazda nasienne wykrojone z wyżej wspomnianej 1/3 ogórków, jogurt grecki i śmietankę. Miksujemy (można użyć blendera), dodajemy część posiekanego koperku, ponownie miksujemy. Dodajemy ogórki pokrojone w małą kosteczkę, rzodkiewkę startą na grubych oczkach i resztę koperku. Delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Chłodnik przelewamy do miseczki, posypujemy prażonymi migdałami.

Smacznego : )








Exit mobile version