Owsiane ciasteczka należą do moich ulubionych, chyba dlatego, że ich przygotowanie jest bardzo szybkie, dodatki można zmieniać za każdym razem, a do tego długo zachowują świeżość. Tym razem zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przetestować przepis wykorzystujący masło. Dietetycznie pewnie nie wyszło, ale smacznie już owszem ; ) Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepsze towarzystwo do naturalnego jogurtu w ramach drugiego śniadania. Polecam! : )
Składniki (około 20 sztuk):
- 200 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki migdałów (w płatkach)
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.
Smacznego : )
Przepis pochodzi z książki „The best of America’s Test Kitchen 2009” z moimi drobnymi zmianami ; )