Site icon marta-gotuje.pl

Chrupiące ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka należą do moich ulubionych, chyba dlatego, że ich przygotowanie jest bardzo szybkie, dodatki można zmieniać za każdym razem, a do tego długo zachowują świeżość. Tym razem zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam przetestować przepis wykorzystujący masło. Dietetycznie pewnie nie wyszło, ale smacznie już owszem ; ) Pamiętajcie, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepsze towarzystwo do naturalnego jogurtu w ramach drugiego śniadania. Polecam! : )



Składniki (około 20 sztuk):

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma. Z ciasta uformować kulki, spłaszczać je dłonią i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować kilkucentymetrowe odstępy ponieważ ciastka urosną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez około 17 minut. Studzić na kratce.

Smacznego : )






Przepis pochodzi z książki „The best of America’s Test Kitchen 2009” z moimi drobnymi zmianami ; )

 
Exit mobile version