Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto biszkoptowe z budyniowym kremem i polewą daktylową

Mój Tata (który dzisiaj świętuje również jako Dziadek ; ) uwielbia wszystkie klasyczne wypieki. Propozycja biszkoptowego ciasta z budyniowym kremem na pewno przypadnie mu do gustu, a żeby deser był bardziej efektowny postanowiłam podać go w formie mini torcików z polewą daktylową. Przygotowanie jest proste i błyskawiczne, a radość obdarowanego gwarantowana. Najlepsze życzenia dla wszystkich Dziadków ; ) Polecam!



Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm): 

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać niewielkie ilości cukru, cały czas miksując. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć do ubitych białek, ponownie zmiksować. Dodać obie mąki i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Spód torownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C (termoobieg). Piec do suchego patyczka, około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, wyjąć z tortownicy i studzić na kratce.

Składniki na budyniowy krem:

Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

Składniki na daktylową polewę:

Daktyle zalać wodą. Po ok. 30 minutach odcedzić, dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Gęstość polewy regulować przez zwiększanie ilości mleka.

Wykonanie:

Biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy z nich ustawić na paterze, posmarować połową budyniowego kremu. Ułożyć kolejny biszkoptowy krążek, posmarować go pozostałym kremem. Przykryć ostatnim krążkiem, udekorować polewą.

Opcjonalnie z biszkoptu wyciąć mniejsze krążki i w analogiczny sposób uformować mini torciki.

Smacznego!




















*Wpis powstał przy współpracy z Delecta i Bakalland
Exit mobile version