Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto cygańskie ścieżki

Ciasto cygańskie ścieżki to jedno z tych, które zachwycają od pierwszego wejrzenia. Pełne kolorów, z przepyszną masą na bazie serka homogenizowanego, wykończone czekoladową polewą. Hit każdej imprezy : ) Polecam!!!

Składniki na bazę ciasta (blacha 25×36 cm):

Białka ubić na sztywno. Łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując, do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na cztery części, wykładając masę do 4 misek.

Ciasto białe:

Do ¼ części ciasta bazowego dodać kokos lub mak i dokładnie wymieszać. 

Ciasto żółte:

Do ¼ ciasta bazowego dodać żółtka i mąkę. Dokładnie wymieszać.

Ciasto różowe:

Do ¼ bazy dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.

Ciasto kakaowe:

Do ¼ bazy dodać łyżkę kakao. Dokładnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek nakładać po 2 łyżki każdego z ciast, aż do wykończenia każdego z nich. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Ostudzić i pokroić na dwie równe części.

Masa serowa:

4 kolorowe galaretki (każdą osobno) wymieszać w szklance gorącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia, a następnie pokroić w kostkę. Dwie krystaliczne galaretki rozpuścić w ¾ szklanki wody i wystudzić. Galaretka powinna być zimna, ale nadal płynna. Serki waniliowe przełożyć do miski i cienkim strumieniem dolewać wystudzone, krystaliczne galaretki. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i ponownie wymieszać. Masę wyłożyć na pierwszy blat kolorowego ciasta, przykryć drugim blatem ciasta i polać polewą czekoladową.

Polewa:

Masło rozpuścić z cukrem pudrem. Dodać mleko i kakao, wymieszać cały czas gotując, ok. 2 minut do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version