Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto czekoladowo migdałowe z dynią

Bardzo aromatyczne, ciężkie i wilgotne czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i migdałów. Doskonale pasuje do jesiennego klimatu, długo zachowuje świeżość, a z dodatkiem bakaliowych lodów niczego więcej nam do szczęścia nie potrzeba ; ) Polecam!



Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

Migdały zmiksować blenderem na drobną mączkę, czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. W tym celu można również użyć blendera, ale należy zmiksować ją szybko, aby czekolada pod wpływem ciepła urządzenia się nie rozpuściła ; ) Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i krótko zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec zbyt długo, ciasto może stracić wilgotność. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )









Inspiracja

Exit mobile version