Bardzo aromatyczne, ciężkie i wilgotne czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i migdałów. Doskonale pasuje do jesiennego klimatu, długo zachowuje świeżość, a z dodatkiem bakaliowych lodów niczego więcej nam do szczęścia nie potrzeba ; ) Polecam!
Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):
- 200 g blanszowanych migdałów
- 200 g obranej dyni
- 150 g gorzkiej czekolady
- 130 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Migdały zmiksować blenderem na drobną mączkę, czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. W tym celu można również użyć blendera, ale należy zmiksować ją szybko, aby czekolada pod wpływem ciepła urządzenia się nie rozpuściła ; ) Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i krótko zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec zbyt długo, ciasto może stracić wilgotność. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.
Smacznego : )