Kontakt

blog kulinarny

Ciasto czekoladowo migdałowe z dynią

Bardzo aromatyczne, ciężkie i wilgotne czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i migdałów. Doskonale pasuje do jesiennego klimatu, długo zachowuje świeżość, a z dodatkiem bakaliowych lodów niczego więcej nam do szczęścia nie potrzeba ; ) Polecam!


Ciasto czekoladowo migdałowe z cynią

Składniki (tortownica o średnicy 22 cm):

  • 200 g blanszowanych migdałów
  • 200 g obranej dyni
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Migdały zmiksować blenderem na drobną mączkę, czekoladę posiekać na bardzo drobne kawałki. W tym celu można również użyć blendera, ale należy zmiksować ją szybko, aby czekolada pod wpływem ciepła urządzenia się nie rozpuściła ; ) Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i krótko zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Jeśli będziecie piec zbyt długo, ciasto może stracić wilgotność. Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.

Smacznego : )


Ciasto czekoladowe z dynią


Ciasto migdałowo czekoladowe


Ciasto czekoladowo dyniowe


ciasto czekoladowe z dynią i migdałami

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 7 listopada, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta z owocami

33 komentarzy

  1. Majka

    Mmmm…wygląda obłędnie:-) Obecnie w piekarniku chlebek bananowy, to cudo będzie kolejne:)

    1. Marta

      Jeśli lubisz intensywny smak migdałów na pewno Ci zasmakuje, bardzo aromatyczne no i dodatek czekolady… 😉

  2. wspaniały placek 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Milena

    Musi smakować nieziemsko 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Jaga

    Uwielbiam takie połączenia, migdały i czekoalda są najlepsze, dynia zaskakuje, ale wygląda super 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  5. Misia

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  6. Klara

    To zdecydowanie must na jesień 🙂

    1. Marta

      Proszę dać znać jak smakowało 🙂

  7. Anita

    Czy migdały tu dominują?

    1. Marta

      Tak, są bardzo mocno wyczuwalne 🙂

      1. Anita

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

  8. Aga i Zuzia

    przepiękne jesienne zdjęcia;)naprawdę;)gratuluję zdolności;)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  9. Madzia

    Wspaniałe wypieki u Ciebie 🙂 robiłam ostatnio brownie oreo i cała rodzina prosi o przepis, to będzie następne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu, brownie z oreo to także nasz hit 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Majka

    Doskonałe na drugi dzień 🙂 To bliźniak brownie 🙂

    1. Marta

      Super, że smakowało 🙂

  11. Kaja

    Przepyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Anka

    Przepyszne ciasto i zdjęcia 🙂

  13. Renia

    Czy migdały mogę zastąpić od razu mąką migdałową?

  14. Renia

    Ciasto jest pyszne dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Kinia

    Przepyszne wyszło 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top