Ciasto Czerwony Kapturek, czyli przepyszne kakaowe ciasto z truskawkowym musem i kremem na bazie bitej śmietany. Wygląda dość skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania, a efekt zachwyci każdego. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (wielkość L)
W małym garnku zagotować masło z cukrem, wodą i kakao. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać z jajkami do ostudzonej kakaowej masy. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 25 minut, do suchego patyczka.
Truskawkowy mus:
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 budynie śmietankowe – po 40g ( plus szklanka wody)
Mrożone truskawki zagotować ze szklanką wody i cukrem. Dodać galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody. Wymieszać i ponownie zagotować. Masę truskawkową przestudzić, odlać pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę przełożyć na ostudzone kakaowe ciasto.
Krem śmietankowy:
- 500 g śmietanki kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć na warstwę truskawkową.
Dodatkowo:
- ok. 150 g herbatników
- 180 g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżeczki cukru pudru
Herbatniki ułożyć na warstwie śmietankowej. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, przełożyć na ciasteczka. Odłożoną wcześniej masę truskawkową zblendować lub zmiksować na gładki krem. Kremem „rysować” paseczki na cieście np. łyżeczką lub szprycą. Następnie małym patyczkiem przeciągnąć w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór. Przełożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!