Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Czerwony Kapturek

Ciasto Czerwony Kapturek, czyli przepyszne kakaowe ciasto z truskawkowym musem i kremem na bazie bitej śmietany. Wygląda dość skomplikowanie, ale jest całkiem proste do przygotowania, a efekt zachwyci każdego. Polecam!!

Składniki na ciasto (blacha 23×33 cm):

W małym garnku zagotować masło z cukrem, wodą i kakao. Mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać z jajkami do ostudzonej kakaowej masy. Wymieszać i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 25 minut, do suchego patyczka.

Truskawkowy mus:

Mrożone truskawki zagotować ze szklanką wody i cukrem. Dodać galaretkę w proszku oraz dwa budynie rozpuszczone w szklance wody. Wymieszać i ponownie zagotować. Masę truskawkową przestudzić, odlać pół szklanki (aby później ozdobić nią wierzch ciasta), a resztę przełożyć na ostudzone kakaowe ciasto.

Krem śmietankowy:

Wszystkie składniki ubić na sztywny krem. Przełożyć na warstwę truskawkową.

Dodatkowo:

Herbatniki ułożyć na warstwie śmietankowej. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, przełożyć na ciasteczka. Odłożoną wcześniej masę truskawkową zblendować lub zmiksować na gładki krem. Kremem „rysować” paseczki na cieście np. łyżeczką lub szprycą. Następnie małym patyczkiem przeciągnąć w poprzek po wierzchu ciasta tworząc wzór. Przełożyć na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version