Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to obowiązkowa pozycja na jesień ; ) Tą wersję podejrzałam u A.Polana, a ciasto wyglądało tak pysznie, że nie mogłam się oprzeć. Ciasto drożdżowe wyrasta tak wspaniale, że nie obyło się bez przygód… Pierwszy raz przelało mi się z miski, a następny już podczas pieczenia w piekarniku, więc było sporo do czyszczenia! ; ) Poza tymi uwagami gorąco polecam ; )



Składniki na ciasto (duża blacha „piekarnikowa”) :
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 6 żółtek
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy lub wanilinowy (1 opakowanie)
  • 60 g drożdży
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka

Mleko podgrzać, dodać drożdże, troszkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Żółtka, jajka oraz cukier i cukier wanilinowy ubić na kogel-mogel, masło rozpuścić. Rozczyn połączyć z pozostałą mąką, ubitymi jajkami oraz masłem. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto o dość lekkiej konsystencji.

Składniki na nadzienie i kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Z powyższych składników (poza śliwkami i powidłami) zagniatamy kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy powidłami, wykładamy połówki śliwek i wszystko posypujemy kruszonką. Po wyrośnięciu pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 40 minut.

Smacznego : )



 



Exit mobile version