Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto Hucułka (Hukzulka)

Przepyszne ciasto o dość nietypowej nazwie Hucułka : ) Przypomina trochę Panią Walewską, choć masa kukułkowa zmienia całkowicie oblicze ciasta. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość pieczenia z termoobiegiem obu blatów równocześnie. Polecam!!!

Składniki na ciasto (23×33 cm):

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło w mniejszych kawałkach, żółtka i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto (użyłam robota kuchennego). Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę wody lub mleka. Podzielić ciasto na dwie, równe części. Z każdej z nich odciąć 1/4. Większe części ciasta rozwałkować i włożyć do dwóch jednakowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostałe części zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do zamrażarki.

Składniki na bezę:

Dodatkowo:

Białka przełożyć do miski i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać partiami cukier, cały czas miksując, do czasu aż cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kisiel, dokładnie zmiksować. Podzielić na dwie części.

Przygotowane ciasto w blaszkach posmarować dżemem i posypać posiekanymi orzechami. Na to wyłożyć ubitą bezę. Pozostałe części ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na dużych oczkach tarki na wierzch bezowej piany. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30 minut (z termoobiegiem 180 C). Wystudzić.
Jeśli nie ma możliwości upieczenia obu placków jednocześnie, dodatki (dżem, orzechy, beza) nakładami na drugi placek dopiero pod koniec pieczenia pierwszego.

Składniki na krem:

*Jeśli nie zależy Wam na dużej ilości kremu wystarczy 400g – 1 puszka.

Serek mascarpone zmiksować z masą krówkową na puszysty krem. Przełożyć nim ostudzone placki i schować ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Inspiracja Arabeska

Exit mobile version