Ciasto marchewkowe jest Wam na pewno dobrze znane, ale czy wiedzieliście, że można przygotować je także bez użycia piekarnika ? : ) Zapraszam na pyszną wersję z patelni! Jeśli nie dacie rady zjeść całej blachy ciasta lub Wasz piekarnik odmówił posłuszeństwa, a macie ochotę na błyskawiczny deser, ten przepis jest właśnie dla Was : ) Polecam!!!
- 150 g marchewki (waga po obraniu)
- 1 jajko (wielkość L)
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie można pokroić w mniejsze kawałki)
- skórka otarta z 1 mandarynki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego. Przełożyć marchewkową masę i smażyć pod przykryciem ok. 7 minut (spód powinien się ładnie zarumienić, a góra powinna być prawie całkiem ścięta), a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Czy pamiętacie, że cały czas macie możliwość wygrać bony na zakupy do sklepów NELA oraz produkty marki Florina w trwającym właśnie konkursie Prosto z serca? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami : ) Powodzenia!