Kruche ciasto owsiane z truskawkami to nic innego jak owoce pod kruszonką z kruchym spodem. Błyskawiczne i bardzo proste do przygotowania, a efekt nieziemski, bo któż nie lubi kruszonki? : ) Idealne ciasto na lato. Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 32×23 cm):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g masła w temp. pokojowej
Wszystkie składniki przełożyć do misy robota kuchennego i wyrobić ciasto o konsystencji kruszonki (małych grudek). Można zrobić to dłońmi.
Składniki na nadzienie:
- 800 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę kruszonki, lekko dociskając. Przełożyć przygotowane truskawki, posypać pozostałą kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, do czasu aż kruszonka zrobi się lekko złota. Podawać na zimno lub na ciepło, można również oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Inspiracja blog Moje Wypieki