Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto owsiane z truskawkami

Kruche ciasto owsiane z truskawkami to nic innego jak owoce pod kruszonką z kruchym spodem. Błyskawiczne i bardzo proste do przygotowania, a efekt nieziemski, bo któż nie lubi kruszonki? : ) Idealne ciasto na lato. Polecam!!!


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 32×23 cm):

Wszystkie składniki przełożyć do misy robota kuchennego i wyrobić ciasto o konsystencji kruszonki (małych grudek). Można zrobić to dłońmi.

Składniki na nadzienie:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę kruszonki, lekko dociskając. Przełożyć przygotowane truskawki, posypać pozostałą kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, do czasu aż kruszonka zrobi się lekko złota. Podawać na zimno lub na ciepło, można również oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!


Inspiracja blog Moje Wypieki

 

Exit mobile version