Ciasto owsiane z truskawkami

Kruche ciasto owsiane z truskawkami to nic innego jak owoce pod kruszonką z kruchym spodem. Błyskawiczne i bardzo proste do przygotowania, a efekt nieziemski, bo któż nie lubi kruszonki? : ) Idealne ciasto na lato. Polecam!!!


Kruche ciasto owsiane z truskawkami przepis

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 32×23 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła w temp. pokojowej

Wszystkie składniki przełożyć do misy robota kuchennego i wyrobić ciasto o konsystencji kruszonki (małych grudek). Można zrobić to dłońmi.

Składniki na nadzienie:

  • 800 g truskawek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać połowę kruszonki, lekko dociskając. Przełożyć przygotowane truskawki, posypać pozostałą kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut, do czasu aż kruszonka zrobi się lekko złota. Podawać na zimno lub na ciepło, można również oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!


Ciasto z truskawkami przepis

Inspiracja blog Moje Wypieki

 

Komentarzy: 32

  1. NINA
    6 lipca 2017 / 13:59

    ŚWIETNE CIACHO 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2017 / 14:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Tasha
    6 lipca 2017 / 14:18

    Pycha ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:12

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. 6 lipca 2017 / 15:19

    Uwielebiam ciasta z ograniczoną liczbą składników 😉
    Proste i na pewno smaczne.

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:12

      Mam tak samo 🙂 w prostocie siła 🙂

  4. Majka
    6 lipca 2017 / 16:21

    WOW 🙂 Trzeba zrobić! I jak pięknie Ci wyszedł 🙂

    • Majka
      8 lipca 2017 / 11:16

      To jest przeeeepyszne ♡♡♡

      • Marta
        Autor
        10 lipca 2017 / 17:14

        Super <3 <3 <3

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:13

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:13

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  5. Ania
    6 lipca 2017 / 17:06

    Zapisuję do wypróbowania 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:13

      Polecam 🙂

  6. Kinia
    6 lipca 2017 / 17:34

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:14

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:14

      Proszę wziąć nawet dwa 😀

  7. Ala
    10 lipca 2017 / 0:02

    Coś pysznego 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:15

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Magda
    10 lipca 2017 / 16:48

    Super ciasto polecam!

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2017 / 17:15

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. 10 lipca 2017 / 23:04

    Na blogach kulinarnych i portalach kulinarnych można znaleźć naprawdę wiele inspiracji. Dużo więcej niż w tradycyjnych książkach kucharskich:)

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2017 / 0:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  10. Gosia
    11 lipca 2017 / 14:23

    pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2017 / 0:25

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Ulka
    15 lipca 2017 / 16:34

    Bardzo fajne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2017 / 19:39

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  12. Ewa
    21 lipca 2017 / 18:31

    Pyszne ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lipca 2017 / 19:39

      Dziękuję, cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Izka
    13 czerwca 2018 / 0:23

    Przepyszne polecam też z innymi owocami np. malinkami 🙂 my czekamy już na brzoskwinie czuję że też będą super pasować 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:29

      O tak, inne owoce również pasują, testowaliśmy już chyba ze wszystkimi, również mrożonymi 🙂 brzoskwinie i śliwki też super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 5 =