Kontakt

blog kulinarny

Jogurtowiec

Jogurtowiec, znany również jako jogurtownik, to jeden ze smaków dzieciństwa : ) Kojarzy mi się z takim oszukanym sernikiem, bo pomimo podobieństw nie zawiera dodatku sera ; ) Bardzo kremowy, śmietankowy, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, zachęcam, aby szybko to nadrobić. Polecam!!!


jogurtownik przepis


Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 70 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • większa szczypta soli morskiej

Masło roztopić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, zagniatając mocno między palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić mocno przyciskając do dna (im mocniej będziemy ugniatać, tym ciasto będzie bardziej chrupiące po upieczeniu). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (góra-dół) i piec przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Masa jogurtowa:

  • 1 kg jogurtu greckiego (10%)
  • 40 g mąki
  • 230 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli morskiej
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 140 g kwaśnej śmietany
  • 2 brzoskwinie lub 1 mango

Jogurt krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodać kolejno mąkę, cukier trzcinowy i szczyptę soli, mieszając tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku i kwaśną śmietanę, delikatnie zmiksować do połączenia. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie lub mango i wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony spód. Wstawić do rozgrzanego do 220 C (góra-dół) piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut lub do czasu, gdy boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący (u mnie zajęło to 70 minut). Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakiś czas do stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową.

Masa śmietankowa:

  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 40 g cukru pudru

Cukier puder przesiać do śmietany i wymieszać na gładką masę. Przelać na jogurtowiec i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 150 C góra-dół) na 5 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!


sernik na jogurtach przepis


sernik na serkach przepis


jogurtowiec przepis

Inspiracaja “Lubię. Atlas z przepisami”

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 lipca, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki

36 komentarzy

  1. gin

    Uwielbiam, jest taki cudownie delikatny 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  2. jejku… wygląda idealnie! Musi być pyszny…<3

    1. Marta

      Bardzo dziękuję <3

  3. Ela

    Jak chmurka ❤️❤️

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Michasia

    Wyglada idealnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Gaba

    Mniaaaaaaam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Majka

    ♥♥♥ Po prostu cudowny♥♥♥

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. poproszę kawałeczek 😀

    1. Marta

      Proszę się częstować 🙂

  8. Reba

    Co za okazałe ciasto! Bede robić na moje urodziny 🙂

    1. Marta

      Życzę smacznego i przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  9. Mari

    Super wyglada 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  10. Tasha

    Właśnie pochłonęłam kawałeczek a moze i kawał na śniadanie … poezja!!!! Najlepszy jaki jadłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂

  11. Suzi

    Ale pychotka 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Jejku jak pysznie wygląda!! Muszę go zrobić! Pozdrawiam serdecznie

    1. Marta

      Koniecznie, jest pyszny! pozdrawiam 🙂

  13. Suzi

    Idealny choć musiałam piec dłużej bo mam piekarnik gazowy 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂 piekarnik piekarnikowi nierówny, więc czas pieczenia często jest opcjonalny 🙂

  14. Magda

    Wyszedł pycha 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  15. Dusia

    Genialny! Dosłownie zniknął ze stołu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  16. Jolka

    Cudowne ciasto! smakuje zupełnie jak sernik 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top