Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

W weekend pogoda była tak piękna, że nie mogłam się oprzeć i upiekłam ciasto z owocami, które najlepiej smakuje na świeżym powietrzu. Niestety miałam do wyboru tylko owoce mrożone, ale mimo to kiedy ciasto piekło się w piekarniku poczułam zapach lata : ) Wyszło bardzo smaczne, maślane i mięciutkie, zachowało świeżość nawet następnego dnia. Przepis pochodzi z książki „Ciasta, ciastka i takie tam” A. Królak.


Składniki na ciasto:

Składniki na kruszonkę:

Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodać cukier i szczyptę soli dalej ucierając. Wbić kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.

Przygotować kruszonkę : wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć palcami.

Blachę o wymiarach 20 x 30 lub tak jak w moim przypadku 21 x 21 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać.  Nakładać owoce, jeśli używamy świeżych jak np. truskawek, brzoskwiń to przekrojonych i ułożonych rozcięciem ku górze, w przypadku mrożonych najlepiej oprószyć je najpierw w mące ziemniaczanej. Posypać kruszonką.

Piec w temp. 175 C przez 45-55 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version