Przedstawiam Wam obiecany przepis na ciasto W-Z, które stanowiło środek mojego tortu z pieskiem ; ) Na szczęście udało mi się przechwycić kawałek do sfotografowania, pomimo że tort zniknął błyskawicznie ; ) WZ-kę na pewno znacie i normalnie pieczemy ją w kwadratowej blasze, ale jako tort również sprawdziła się wyśmienicie. Puszyste czekoladowe ciasto, przełożone nie za słodką, śmietanową masą pasuje idealnie, kiedy mamy ochotę na lżejszy torcik. Przepis podejrzałam u Margarytki, przygotowuje się go bardzo szybko, więc gorąco polecam!!!
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Mąki wymieszane wraz z kakaem przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, szybko mieszając. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić, przekładamy ją do ubitych białek. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy na nią przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie wyjąć z tortownicy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Jeśli powstała nam „górka” podczas pieczenia, możemy ją później delikatnie wyrównać, ścinając nożem, a następnie przeciąć biszkopt na dwa blaty.
Składniki na poncz:
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki alkoholu (u mnie cointreau)
Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy likier i mieszamy.
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu lub konfitury, u mnie z czarnej porzeczki
Składniki na krem:
- 750 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30-36 %
- 4 pełne łyżki cukru pudru
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona). Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę.
Wykonanie tortu:
Przekrojone blaty smarujemy ponczem (użyłam silikonowej szczoteczki), u mnie spora jego część została, ale jeśli lubicie mocniej czuć alkohol można smarować kilkakrotnie ; ) Na każdy z blatów wykładamy 1/2 słoiczka konfitury i dokładnie rozsmarowujemy. Jeden z blatów przekładamy na paterę lub talerz, na którym będziemy podawać tort. Na górze powinna znajdować się strona z ponczem i dżemem, na którą wykładamy masę śmietanową. Przykrywamy go drugim blatem, tak aby masa śmietanowa stykała się z dżemem tzn. wierzch tortu pozostanie bez dodatków.
Tort możemy schłodzić w lodówce lub smarować kremem maślanym i ozdobić masą cukrową.
Smacznego : )