Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto W-Z

Przedstawiam Wam obiecany przepis na ciasto W-Z, które stanowiło środek mojego tortu z pieskiem ; ) Na szczęście udało mi się przechwycić kawałek do sfotografowania, pomimo że tort zniknął błyskawicznie ; ) WZ-kę na pewno znacie i normalnie pieczemy ją w kwadratowej blasze, ale jako tort również sprawdziła się wyśmienicie. Puszyste czekoladowe ciasto, przełożone nie za słodką, śmietanową masą pasuje idealnie, kiedy mamy ochotę na lżejszy torcik. Przepis podejrzałam u Margarytki, przygotowuje się go bardzo szybko,  więc gorąco polecam!!!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

Mąki wymieszane wraz z kakaem przesiewamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem, szybko mieszając. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić, przekładamy ją do ubitych białek. Miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przelewamy na nią przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie wyjąć z tortownicy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Jeśli powstała nam „górka” podczas pieczenia, możemy ją później delikatnie wyrównać, ścinając nożem, a następnie przeciąć biszkopt na dwa blaty.

Składniki na poncz:

Cukier rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy likier i mieszamy.

Dodatkowo:

Składniki na krem:

Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona). Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i przygotowaną wcześniej żelatynę.

Wykonanie tortu:

Przekrojone blaty smarujemy ponczem (użyłam silikonowej szczoteczki), u mnie spora jego część została, ale jeśli lubicie mocniej czuć alkohol można smarować kilkakrotnie ; ) Na każdy z blatów wykładamy 1/2 słoiczka konfitury i dokładnie rozsmarowujemy. Jeden z blatów przekładamy na paterę lub talerz, na którym będziemy podawać tort. Na górze powinna znajdować się strona z ponczem i dżemem, na którą wykładamy masę śmietanową. Przykrywamy go drugim blatem, tak aby masa śmietanowa stykała się z dżemem tzn. wierzch tortu pozostanie bez dodatków.

Tort możemy schłodzić w lodówce lub smarować kremem maślanym i ozdobić masą cukrową.

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version