Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowe ciastka owsiane

Pamiętam, że kiedy uczyłam się gotować i dzwoniłam do Mamy w sprawie kulinarnej porady lub przepisu, słyszałam najczęściej, że trzeba coś „dodać na oko” lub „do smaku”… ; ) Było to moją ogromną zmorą, bo żadna improwizacja nie wchodziła wtedy w grę; ) Na co dzień jestem dość precyzyjna (mój mąż określiłby to pewnie słowem pedantyczna ; ), więc bardzo lubię dokładność i dlatego waga kuchenna ma szczególne miejsce w mojej kuchni, a od czasu licznych telefonów również w kuchni mojej Mamy ; ) Owsiane ciasteczka kusiły mnie od dawna, zwłaszcza takie z dodatkiem czekolady. Początkowo planowałam dodać do nich żurawinę lub migdały, ale ostatecznie zdecydowałam się na orzechy, które również świetnie się sprawdziły. Polecam!



Składniki (ok. 15 sztuk):

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i ubić na jasną, puszystą masę. Dodać olej, ostudzoną czekoladę, wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Dodać 3/4 posiekanych orzechów włoskich. Dłonią uformować płaskie krążki z masy.  Masa będzie dość klejąca, więc możemy pomóc sobie łyżką. Na wierzch ciastek dodać pozostałe orzechy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciastka trochę urosną, więc warto zachować odstęp ok. 5 cm), piec w temp. 180 C (termoobieg) przez ok. 15-20 minut.

Smacznego : )


Moje małe narzędzie kontroli to waga Sencor SKS 5020WH, która posiada bardzo przydatną funkcję ważenia w seriach. Niech Was nie zwiedzie jej mały rozmiar, ponieważ jej maksymalne obciążenie to aż 5 kg. Polecam zapoznać się z akcją „90 dni – zero ryzyka albo zwrot pieniędzy”, która trwa do 15.01.15 r.



Exit mobile version