Site icon marta-gotuje.pl

Delicja

Skoro jesteśmy już przy rodzinnych wyrobach, nie może zabraknąć Delicji z przepisu mojej mamy! Rzadko wybieram ciasta z galaretką (wolę te bardziej ciężkie i słodkie ; P ), ale Delicja to hit wielu rodzinnych uroczystości : ) Polecam, przepis na dużą blachę.


Składniki na ciasto ciemne:

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

 

Składniki na ciasto jasne:

Ponownie ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy  kolejno cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C. W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek.

 

Składniki na masę :

Na mleku gotujemy budyń wraz z cukrem. Studzimy. Masło ubijamy i stopniowo dodajemy do niego budyń.

Mając przygotowane wszystkie składniki na ciasto kakaowe kładziemy połowę masy. Przykrywamy jasnym plackiem z dziurami. Dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugą częścią kakaowego ciasta. Polewamy polewą.

Smacznego : )

Exit mobile version