Kontakt

blog kulinarny

Delicja

Skoro jesteśmy już przy rodzinnych wyrobach, nie może zabraknąć Delicji z przepisu mojej mamy! Rzadko wybieram ciasta z galaretką (wolę te bardziej ciężkie i słodkie ; P ), ale Delicja to hit wielu rodzinnych uroczystości : ) Polecam, przepis na dużą blachę.


Składniki na ciasto ciemne:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • dodatkowo jedno opakowanie czerwonej galaretki

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy kolejno cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C. Upieczone ciasto kroimy wzdłuż na dwie części. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

 

Składniki na ciasto jasne:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponownie ubijamy pianę z białek, gdy już będzie sztywna dodajemy  kolejno cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 C. W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek.

 

Składniki na masę :

  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • dodatkowo polewa czekoladowa (np. 3 łyżki masła + 3 łyżki mleka + 3 łyżki kakao + 1 szklanka cukru pudru)

Na mleku gotujemy budyń wraz z cukrem. Studzimy. Masło ubijamy i stopniowo dodajemy do niego budyń.

Mając przygotowane wszystkie składniki na ciasto kakaowe kładziemy połowę masy. Przykrywamy jasnym plackiem z dziurami. Dziurki zalewamy gęstniejącą galaretką. Rozsmarowujemy pozostałą masę i przykrywamy drugą częścią kakaowego ciasta. Polewamy polewą.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 września, 2012
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Przekładane

26 komentarzy

  1. mniam, mniam:). Kusisz tym słodkim kusisz

  2. Wspaniała delicja i wygląda przepysznie, szczególnie z galaretką ! Pozdrawiam 🙂

  3. kura

    Lubię ciasta na ciemnym biszkopcie, więc na pewno wypróbuję.

  4. Ja też wolę mniej słodkie. Wygląda nieźle.

    1. Marta

      Polecam również z wiśniami 🙂

  5. mniam! uwielbiam ciasta i kremowe i te z galaretką:)

  6. Marta

    To chyba jestem osamotniona w sprawie galaretki 😀

  7. sławkowska

    I jak sie tu odchudzac…:)

    1. Marta

      Jest na to rada – nie odchudzać się 😀

  8. Mniam… Bardzo lubię ciasto z galaretką:)

  9. Marta

    W takim razie koniecznie musisz spróbować 😀

  10. Rewelacyjny przepis
    Przypomina mi dzieciństwo

  11. Ale narobiłem sobie smaka..a pod ręką tylko czekolada…

    1. Marta

      Zawsze coś 😀

  12. Arachela

    Po mamie chyba talent kulinarny odziedziczyłaś:)

  13. Marta

    Dzięki 😀 A mamie przekażę na pewno się ucieszy 🙂

  14. bardzo ładne, apetyczne ciastko 😉 jak to mówią słodkości nigdy za wiele 😉

  15. Marta

    O tak, ja również wyznaję taką zasadę 🙂

  16. carloska

    Witam, mam pytanie bo nie bardzo rozumiem : “W upieczonym cieście wykrawamy szklanką kilka dziurek” czyli normalną szklanką robimy te dziury iwlewamy do tych otworów galaretkę? nie mogę sobie tego wyobrazić ;p

    1. Marta

      Tak dokładnie tak 🙂 w kręgi, które wykroimy ciasto wlewamy galaretkę 😀

  17. carloska

    Ok, dziękuje bardzo za odpowiedz, napewno bedę robić na dniach bo przepysznie wygląda i do tego z galaretką 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂

  18. Sylwia

    Bardzo fajny przepis, jestem w takcie robienia tego ciasta i póki co idzie dobrze, chociaż piekę od niedawna 😉

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę! życzę smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top