Site icon marta-gotuje.pl

Domowe batony energetyczne

Mam słabość do wszystkich batoników typu musli, jednak wersje sklepowe często nie mają nic wspólnego ze zdrową przekąską. Przygotowanie batoników w domu jest nie tylko błyskawiczne (opcja bez pieczenia : ), ale również bardzo proste. Batoniki nie zawierają mąki, cukru, ani masła, więc chyba nie muszę Wam ich dłużej reklamować ; ) Idealne na śniadanie (super opcja z dodatkiem kefiru : ) lub deser, świetne do zabrania na wynos. Dodałam dużo suszonych owoców co w połączeniu z miodem daje pysznie słodki smak, ale jeśli za nimi nie przepadacie możecie oczywiście zmodyfikować ilości, wymienić owoce z innymi ulubionymi ziarnami i zdrowymi dodatkami lub dodać trochę soku z cytryny. U mnie obowiązkowo z orzechami brazylijskimi, które ostatnio skradły moje serce ; ) Polecam!!!



Składniki (ok. 6 sztuk):

Miód rozpuścić na patelni, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować (pilnować, aby się nie przypalił!). Pozostałe składniki wymieszać i przełożyć na patelnię, szybko wymieszać. W razie potrzeby dodać więcej płatków owsianych lub preparowanej kukurydzy (łyżka miodu łyżce nie równa ; ) Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie docisnąć. Odstawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny, a następnie kroić w formie.

Smacznego!



Exit mobile version