Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowa rolada

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych wypieków, bo mam dziś dla Was przepis na pyszną dyniową roladę z serowo-śmietankowym nadzieniem : ) Idealna na jesienną aurę : )
Polecam!!



Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie:

Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników. Powoli dodać wymieszane suche składniki i wymieszać silikonową szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać dyniowe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z blachy, przełożyć na blat i zwinąć roladę od jednego krótszego brzegu do drugiego. Przenieść na kratkę (ułożyć zwiniętą częścią do dołu, aby rolada się nie rozwinęła) i ostudzić do temp. pokojowej.

W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie zmiksować. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zwinąć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!





Inspiracja

Exit mobile version