Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych wypieków, bo mam dziś dla Was przepis na pyszną dyniową roladę z serowo-śmietankowym nadzieniem : ) Idealna na jesienną aurę : )
Polecam!!
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 – 3/4 szklanki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości dyni)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki dyniowego puree
Składniki na nadzienie:
- 300 g twarogu śmietankowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników. Powoli dodać wymieszane suche składniki i wymieszać silikonową szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać dyniowe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z blachy, przełożyć na blat i zwinąć roladę od jednego krótszego brzegu do drugiego. Przenieść na kratkę (ułożyć zwiniętą częścią do dołu, aby rolada się nie rozwinęła) i ostudzić do temp. pokojowej.
W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie zmiksować. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zwinąć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!