Kontakt

blog kulinarny

Dyniowa rolada

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość dyniowych wypieków, bo mam dziś dla Was przepis na pyszną dyniową roladę z serowo-śmietankowym nadzieniem : ) Idealna na jesienną aurę : )
Polecam!!


pumpkin-roll

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości dyni)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki dyniowego puree

Składniki na nadzienie:

  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól wymieszać w misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii oraz puree z dyni i zmiksować do połączenia się składników. Powoli dodać wymieszane suche składniki i wymieszać silikonową szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać dyniowe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 15 minut. Jeszcze gorące ostrożnie wyjąć z blachy, przełożyć na blat i zwinąć roladę od jednego krótszego brzegu do drugiego. Przenieść na kratkę (ułożyć zwiniętą częścią do dołu, aby rolada się nie rozwinęła) i ostudzić do temp. pokojowej.

W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie zmiksować. Przestudzoną roladę delikatnie rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zwinąć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


dyniowa-rolada


rolada-dyniowa

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 września, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących

22 komentarzy

  1. Marcela

    Przepysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Wręcz przeciwnie – dynia to cudowne warzywo i im więcej przepisów z jej wykorzystaniem tym lepiej 😉 Rolada wygląda pyszniutko 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, bo czasem mam wrażenie, że ogrania mnie sezonowe szaleństwo i w kółko to samo bym jadła 😉

  3. Agata

    Musi smakować pysznie, nigdy nie robiłam rolady a co dopiero z dynią 😉

    1. Marta

      Polecam wypróbować! u mnie też rolady są rzadko, choć bardzo je lubię 🙂

  4. Asia

    Marta a co to za twarożek śmietankowy? gdzie to dostać?

    1. Marta

      Twarożek śmietankowy z Czarnkowa, u mnie w mieście widziałam go tylko w sklepach Lewiatan i najlepiej podpytać w jakie dni jest dostawa, bo raczej nie są to duże ilości. Polecam cały nabiał z Czarnkowa pycha! 🙂 ale jeśli nie ma dostępu do tego twarogu może być każdy półtłusty tylko dobrze zmielony i żeby nie był zbyt suchy można wymieszać dodatkowo z homogenizowanym śmietankowym 🙂

  5. Natalia

    Prezentuje się pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Iza

    Mniam mniam cudowne ciacho 🙂

  7. Patrycja

    Wow! Śliczne ślimaczki 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  8. Iwona

    Szczęściara ze mnie ze mam w lodowce zapas dyniowego puree wiec wieczorem jadę z tym tematem 👌🏻😋

    1. Marta

      Super, czekam na relację jak smakowało 🙂

  9. Estera

    Słodkie roladki 🙂

    1. Marta

      Dosłownie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
27 + 29 =


Top