W tym sezonie jestem zdecydowanie zakochana w dyniowych wypiekach! Tym razem przedstawiam Wam dyniowe babeczki z dużą ilością orzechów i suszonych owoców, podejrzane tutaj i przystosowane do naszych upodobań ; ) Muffinki należą do tych zdrowych wypieków, więc nie waham się ich podać również mojej córce, mają co prawda dużo złożonych węglowodanów, ale energia jest dla dzieci niezbędna : ) Polecam nie tylko jako deser, ale także w towarzystwie naturalnego jogurtu, na początek dnia : ) Przygotowanie ich jest błyskawiczne, nie potrzebujemy nawet miksera ; )
- 200 g dyni startej na małych oczkach tarki
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 spore garści orzechów (mogą być włoskie lub mieszanka naszych ulubionych)
- 1 garść żurawiny
- 5 suszonych daktyli
- 5 suszonych moreli
- 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Morele, daktyle oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek do ok. 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcje grzania góra-dół), przez ok. 30 min. – do suchego patyczka.
Smacznego : )
Follow my blog with Bloglovin