Site icon marta-gotuje.pl

Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy – smak lata zamknięty w słoiku! 

Dżem brzoskwiniowy to jeden z tych domowych przetworów, do których z przyjemnością wraca się zimą – by choć na chwilę poczuć ciepło i aromat letnich dni. Jest delikatnie słodki, aksamitny i pełen owocowego smaku. Doskonale sprawdza się do pieczywa, naleśników, gofrów, a także jako dodatek do ciast i deserów. Zrobienie go w domu jest naprawdę proste – wystarczy kilka składników, dojrzałe, soczyste brzoskwinie i odrobina cierpliwości. Dzięki temu masz pewność, że Twój dżem nie zawiera zbędnych dodatków i konserwantów. W tym przepisie podpowiem Ci, jak uzyskać idealną konsystencję i wydobyć z owoców maksimum smaku. To doskonały sposób na zachowanie lata na dłużej – polecam!!

Dżem brzoskwiniowy przepis

Składniki na 4 słoiczki 126 ml:

Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Zasypujemy cukrem i przestawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni podgrzewamy miód z wodą, mieszamy. Gdy całość się zagotuje zbieramy powstałą pianę i dodajemy schłodzone brzoskwinie. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy sok oraz miąższ z cytryny (bez pestek). Gdy syrop ponownie się zagotuje, łyżka cedzakową wyciągamy owoce i gotujemy sam syrop, do czasu aż zgęstnieje. Po tym czasie do syropu przekładamy ponownie brzoskwinie i mieszamy, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.  Zdejmujemy z ognia, studzimy do temp. 35 C i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy je, stawiamy na zakrętkach (do góry dnem) i przykrywamy kuchennym ręcznikiem do ostygnięcia.

Smacznego!

Exit mobile version