Site icon marta-gotuje.pl

Faworki

Karnawał czas zacząć!: ) Nie mogłam się im oprzeć od czasu, gdy koleżanka z pracy przyniosła nam na osłodę ; ) Są bardzo delikatne i kruche, wprost rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w odpowiednim rozwałkowaniu ciasta, powinno być bardzo cienkie, wręcz przezroczyste ; ) Przepis pochodzi z niezawodnego brulionu z przepisami.

 


 

Składniki:

Mąkę wraz z solą, żółtkami, śmietaną i spirytusem mieszamy mikserem, do czasu aż powstaną okruchy. Następnie przekładamy na blat i ugniatamy ciasto ręką. Kiedy będzie gotowe ubijamy je wałkiem (kładziemy na blacie i uderzamy wałkiem, dzięki temu podczas smażenia powstaną na faworkach bąbelki). Rozwałkowujemy ciasto (można podzielić na 4 części) tak, aby było bardzo cienkie i kroimy w prostokąty. Na środku każdego z nich nacinamy mały otwór nożem i przekładamy koniec tak , by powstała kokardka. Smażymy na głębokim oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i maczamy w cukrze pudrze, który możemy wymieszać z cukrem waniliowym.

Smacznego : )

 

Film z przygotowania zobaczcie tutaj:

Exit mobile version