Odkąd kilka lat temu poznałam przepis na gofry wg receptury Michela Roux naprawdę ciężko im dorównać : ) W tej klasycznej wersji jest to moim zdaniem najlepszy przepis na gofry, bo wychodzą zawsze bardzo chrupiące, dokładnie jak te, które pamiętam z dzieciństwa i naszych wakacji nad morzem ; ) Polecam!!!
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 50 g masła
- 2 jajka (wielkość L, oddzielnie białko i żółtko)
- 15 g cukru trzcinowego
- 160 g mąki pszennej
- 270 ml mleka
- szczypta soli morskiej
Masło roztopić i delikatnie przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę, roztopione masło i połowę mleka. Zmiksować na gładką masę, dolewając stopniowo pozostałą część mleka. Odstawić na ok. 5 minut. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszać ją do całości. Masę nałożyć na mocno rozgrzaną gofrownicę i piec ok. 4 minut (wg zaleceń na gofrownicy). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!