Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań! Oczywiście równie ważny jest dodatek sosu pomidorowego – pycha! Spędziłam przy nich trochę czasu, ale warto było i polecam wszystkim ; ) Przepis oczywiście pochodzi od mojej Mamy i zauważyłam, że nie lubię żadnych innych ; ) Ach te uprzedzenia.. ale kto przebije ten smak! ; p Zdjęcie gołąbków w sosie trochę kiepskiej jakości, bo para odbijała mi się w obiektywie, ale najlepsze są na gorąco ; ) Osobiście jestem miłośniczką gołąbków w białej kapuście, ale T. przepada za wersją z kapustą włoską, więc warto wypróbować obie opcje : )
Składniki na ok 8 szt:
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 woreczeka ryżu
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- kapusta biała lub ew. włoska
- pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
- 280-400 g koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )
>