Gołąbki

Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań! Oczywiście równie ważny jest dodatek sosu pomidorowego – pycha! Spędziłam przy nich trochę czasu, ale warto było i polecam wszystkim ; ) Przepis oczywiście pochodzi od mojej Mamy i zauważyłam,  że nie lubię żadnych innych ; ) Ach te uprzedzenia.. ale kto przebije ten smak! ; p Zdjęcie gołąbków w sosie trochę kiepskiej jakości, bo para odbijała mi się w obiektywie, ale najlepsze są na gorąco ; ) Osobiście jestem miłośniczką gołąbków w białej kapuście, ale T. przepada za wersją z kapustą włoską, więc warto wypróbować obie opcje : )


Gołąbki przepis

Składniki na ok 8 szt:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 woreczeka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • kapusta biała lub ew. włoska
  • pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
  • 280-400 g koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )

Liście kapusty parzymy kilka minut we wrzątku (nie za długo, bo będą się rozpadać). Jeśli używamy białej kapusty i mamy problem, aby liście dobrze odchodziły i się nie rwały, możemy wykroić głąb i zagotować w wodę w dużym garnku (aby kapusta się zmieściła w całości), włożyć ją dziurą po głąbie do dołu i parzyć ją ok. 10 minut. Następnie odwrócić na drugą stronę i parzyć małą chwilę. Do tak przygotowanych liści nakładamy mięsny farsz i zawijamy. Obtaczamy w mące i smażymy najlepiej na margarynie, aż się zarumienią. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min, aż zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem i zaklepujemy.
W razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku.
Smacznego : )

>

Gołąbki w sosie pomidorowym

Komentarzy: 36

  1. Mary
    31 sierpnia 2011 / 13:13

    Dziś będą grane gołębie:)
    A co oznacza że gołąbki “zaklepujemy” ? 🙂

  2. Marta
    Autor
    31 sierpnia 2011 / 14:04

    Przez zaklepkę rozumiem wodę wymieszaną z mąką, dodaną do sosu, aby go zagęścić. Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań, więc zazdroszczę obiadu:)

  3. Mary
    1 września 2011 / 13:45

    mmmmm…..pyszności 🙂
    Nie wiem jak trafiłam na Twoją stronę, ale coś mi się wydaje że skorzystam z 80% przepisów:)

  4. Marta
    Autor
    1 września 2011 / 18:38

    W takim razie bardzo się cieszę!!!:)

  5. Dorota
    10 lutego 2012 / 15:12

    Jak obiecalam , tak zrobilam…golabki 🙂
    WEdlug mnie, troche mi nie wyszly, ale moim 3-letnim blizniaczkom smakowalo, i to najwazniejsze *)
    Teraz czas na zwyprobowanie sernika… juz nie moge sie doczekac efektu, dodam ze bardzo malo pieke ciasta, a sernik to wogole bedzie moj debiut, ale wyglada tak pysznie, ze nie moge sie powstrzymac xD

  6. Marta
    Autor
    10 lutego 2012 / 16:28

    Nie poddawaj się:) mi za każdym razem wydaje się, że wychodzą lepsze, więc pewnie kwestia wprawy:) ważne, że córki były zadowolone, choć mam nadzieję, że Tobie też jeszcze posmakują 🙂 serniki zdecydowanie uwielbiam! a na który się zdecydowałas?:)

  7. Dorota
    13 lutego 2012 / 17:46

    na sernik dalmatynczyk *)

  8. Asia
    15 lutego 2012 / 12:21

    Jestem tu pierwszy raz i bardzo mi się podoba! Ja mielone robiłam do tej pory tak, że brałam zeszkloną cebulkę, mięso mielone indykpolu, natkę pietruszki lub koperek, kajzerkę namoczoną w mleku i jajko Wszystko mieszałam, zawijałam w podgotowane liście kapusty i zalewałam bulionem z sosem pomidorowym. Wychodzą bardzo delikatne.

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2012 / 12:24

      Muszę wypróbować, a czy dodawałaś do mięsa jakieś przyprawy?:) uwielbiam gołąbki, więc to byłoby fajne urozmaicenie:)

  9. Asia
    21 lutego 2012 / 15:13

    Nie, tylko tę natkę pietruszki:) A masz pomysł co warto dodać?:)

  10. Marta
    Autor
    21 lutego 2012 / 21:16

    U mnie standardowo jest dużo pieprzu i jeszcze więcej majeranku 🙂

  11. 10 maja 2012 / 15:27

    Uwielbiam, muszę zrobić, dawno nie jadłam:)

  12. 10 maja 2012 / 16:27

    podziwiam, że podjęłaś się tak pracochłonnych przygotowań;)

  13. frezja
    10 maja 2012 / 19:25

    Nie robiłam nigdy, przymeirzam sie do nich na sobote:) wygladaja smakowicie bardzo:)

  14. 10 maja 2012 / 19:32

    Bardzo lubię, ale rzadko robię:( Czas to zmienić. 🙂

  15. Anula
    10 maja 2012 / 20:16

    Uwielbiam gołąbki:)

    • Marta
      Autor
      10 maja 2012 / 20:19

      To prawda, że są czasochłonne dlatego teraz od razu robię z podwójnej porcji 🙂 polecam – pycha! 🙂

  16. 10 maja 2012 / 22:46

    właśnie dojrzałam na facebooku, och…a dzisiaj jadłam;))

  17. Iza
    12 września 2012 / 10:59

    ja aby gołąbki nie były tak czasochłonne, gdy jest sezon kapuśicany gotuję wcześniej kapustę..oddzielam liście, mrożę i gdy tylko mam ochotę na gołąbki robię już w tych gotowych liściach..a wtedy już robi się je szybko:)

    • Marta
      Autor
      12 września 2012 / 11:08

      Super pomysł!!! dla mnie to jest właśnie najgorsze, więc jak miałabym już taki zapas na pewno byłoby dużo szybciej:D Dzięki!

  18. Ola
    29 stycznia 2013 / 13:27

    Później gotuje się w garnku czy na patelni cały czas?

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2013 / 13:47

      Podsmażam na dużej patelni (ale takiej z przykrywką) lub w brytfannie i w tym samym naczyniu podlewam wodą, aby nie stracić tego tłuszczu, na bazie którego powstanie sos ; ) Dobrze, aby naczynie, w którym będziesz przygotowywać gołąbki miało pokrywkę, aby później szybciej je podgotować do miękkości : )

  19. Ola
    29 stycznia 2013 / 16:22

    OK, ok rozumiem 🙂 jutro robię 😀 ^^

  20. Marta
    Autor
    29 stycznia 2013 / 16:56

    Mam nadzieję, że będą Ci smakowały tak jak nam!!! 🙂

  21. Asia
    14 grudnia 2016 / 0:38

    Przepyszne są dziękuję za przepis u nas jadło się bez sosu 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 1:15

      Super, dla mnie to zawsze ten sos był najpyszniejszy 🙂

  22. Olga
    14 grudnia 2016 / 12:31

    Było pycha!!!

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2016 / 14:35

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Agata
    31 lipca 2017 / 7:34

    Przepyszne zupełnie jak u Mamy 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2017 / 19:02

      Super, że posmakowały 🙂

  24. Gosia
    22 stycznia 2018 / 11:41

    Pycha super przepis dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2018 / 12:49

      Super, że posmakowały 🙂

  25. Madzix
    29 maja 2018 / 0:41

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 0:32

      Super, że posmakowały 🙂

  26. Kinga
    9 lipca 2019 / 14:35

    Przepis rewelacyjny opisany krok po kroku wiec nie moze sie nie udać dziękuję moje pierwsze gołąbki 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lipca 2019 / 23:05

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 − 20 =