Site icon marta-gotuje.pl

Gołąbki

Gołąbki są jednym z moich ulubionych dań! Oczywiście równie ważny jest dodatek sosu pomidorowego – pycha! Spędziłam przy nich trochę czasu, ale warto było i polecam wszystkim ; ) Przepis oczywiście pochodzi od mojej Mamy i zauważyłam,  że nie lubię żadnych innych ; ) Ach te uprzedzenia.. ale kto przebije ten smak! ; p Zdjęcie gołąbków w sosie trochę kiepskiej jakości, bo para odbijała mi się w obiektywie, ale najlepsze są na gorąco ; ) Osobiście jestem miłośniczką gołąbków w białej kapuście, ale T. przepada za wersją z kapustą włoską, więc warto wypróbować obie opcje : )


Składniki na ok 8 szt:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 woreczeka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • kapusta biała lub ew. włoska
  • pieprz, kucharek, majeranek (dużo!)
  • 280-400 g koncentratu pomidorowego
  • mąka do obtoczenia

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy gotowy ryż i cebulę, jajko i przyprawy. Aby sprawdzić czy mięso jest dobrze doprawione możemy podsmażyć kawałek i spróbować ; )

Liście kapusty parzymy kilka minut we wrzątku (nie za długo, bo będą się rozpadać). Jeśli używamy białej kapusty i mamy problem, aby liście dobrze odchodziły i się nie rwały, możemy wykroić głąb i zagotować w wodę w dużym garnku (aby kapusta się zmieściła w całości), włożyć ją dziurą po głąbie do dołu i parzyć ją ok. 10 minut. Następnie odwrócić na drugą stronę i parzyć małą chwilę. Do tak przygotowanych liści nakładamy mięsny farsz i zawijamy. Obtaczamy w mące i smażymy najlepiej na margarynie, aż się zarumienią. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min, aż zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzem i zaklepujemy.
W razie potrzeby doprawiamy ponownie do smaku.
Smacznego : )

>

Exit mobile version