Site icon marta-gotuje.pl

Granola przepis podstawowy

Granola to jedno z moich ulubionych śniadań. Najbardziej lubię tą przygotowaną w domu, bo dzięki temu sama decyduję jakie składniki się w niej znajdą (stawiam na moje ulubione ; ) Oczywiście możecie dodać do niej dowolne płatki, orzechy, nasiona i ziarna, co tylko lubicie ; ) Poniżej przedstawiam Wam wersję podstawową, do której dodaję świeże bądź suszone owoce (szczególnie polecam żurawinę i rodzynki). Najlepiej smakuje polana zimnym jogurtem naturalnym! ; )


Składniki (na słoik ok 1,5 l):

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (tą dużą „piekarnikową” : ) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec przez ok. 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), do uzyskania złotego koloru. Co 10 minut przemieszać, aby płatki równomiernie się upiekły.

Smacznego : )





Exit mobile version