Kontakt

blog kulinarny

Granola przepis podstawowy

Granola to jedno z moich ulubionych śniadań. Najbardziej lubię tą przygotowaną w domu, bo dzięki temu sama decyduję jakie składniki się w niej znajdą (stawiam na moje ulubione ; ) Oczywiście możecie dodać do niej dowolne płatki, orzechy, nasiona i ziarna, co tylko lubicie ; ) Poniżej przedstawiam Wam wersję podstawową, do której dodaję świeże bądź suszone owoce (szczególnie polecam żurawinę i rodzynki). Najlepiej smakuje polana zimnym jogurtem naturalnym! ; )


Granola przepis podstawowy

Składniki (na słoik ok 1,5 l):

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (tą dużą “piekarnikową” : ) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć. Piec przez ok. 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), do uzyskania złotego koloru. Co 10 minut przemieszać, aby płatki równomiernie się upiekły.

Smacznego : )


Granola


Granola z truskawkami

Granola z truskawkami i jogurtem



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 sierpnia, 2013
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Śniadania i kolacje

18 komentarzy

  1. Jakoś tak nie przepadam:)

    1. Jesteś pierwszą osobą, którą znam i nie przepada 😀 a domowej wersji próbowałaś? 🙂

        1. To może się skusisz na próbę, choćby z połowy porcji 🙂

  2. pycha!:) choć nie wszystkie wersje sklepowe mi podchodzą – ostatnio często kupuję Biedronkową. A domowej jeszcze nie robiłam, muszę to nadrobić:)

    1. Aniu tej z biedronki nie jadłam, ale wiem na pewno, że mają smaczne musli 🙂 A ta granola taka prosta w przygotowaniu, że jak znajdziesz czas to polecam 🙂

  3. Zapisuję do wypróbowania 🙂

  4. Gatunki Win

    MMM 🙂 wygląda to bajecznie

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Gatunki Win

    Przepis bardzo łatwy:) jutro sobie takie zrobie

    1. Marta

      Dokładnie tak, mam nadzieję, że będzie smakowało tak jak nam 🙂

  6. Próbowałam, wyśmienita ! ! ! Polecam wszystkim ! ! ! Pychotka ! ! !

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top