Site icon marta-gotuje.pl

Jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée

Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie spróbować ; ) Polecam!!!



Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 33×23 cm):

Składniki na nadzienie:

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, prawie białą puszystą masę (ok. 4 minuty). Dodać żółtka, ucierać razem kolejną minutę na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na wymiar formy. Schłodzone ciasto jest dość twarde, ale możecie sobie pomóc i nożem pokroić je w plastry, a następnie je razem rozwałkować ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z cynamonem i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzchu. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) i piec kolejne 40 minut.

Smacznego!









Inspiracja
Exit mobile version