Kiedy zobaczyłam u Kasi jabłecznik określony jako ten najlepszy wiedziałam, że muszę go upiec ; ) Uwielbiam wszystkie szarlotki, ale poniższy przepis rzeczywiście jest dla mnie idealny! Kruche ciasto z dodatkiem serka jest pyszne, wprost rozpływa się w ustach, a kolejną ważną zaletą, jest prostota i szybkość przygotowania. Zdecydowanie polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 6-8 dużych jabłek
- cynamon
- cukier puder
Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy. Na cieście ułożyć jabłka (tak, aby części jabłek z wyciętymi gniazdami nasiennymi przylegały do ciasta) i oprószyć je cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Delikatnie zlepić z pierwszą częścią ciasta Ciasto miejscami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piec 60 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.
Smacznego : )