Site icon marta-gotuje.pl

Jabłecznik – najlepszy

Kiedy zobaczyłam u Kasi jabłecznik określony jako ten najlepszy wiedziałam, że muszę go upiec ; ) Uwielbiam wszystkie szarlotki, ale poniższy przepis rzeczywiście jest dla mnie idealny! Kruche ciasto z dodatkiem serka jest pyszne, wprost rozpływa się w ustach, a kolejną ważną zaletą, jest prostota i szybkość przygotowania. Zdecydowanie polecam!!!


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 25×30 cm):

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 6-8 dużych jabłek
  • cynamon
  • cukier puder

Jabłka obrać, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.

Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód formy. Na cieście ułożyć jabłka (tak, aby części jabłek z wyciętymi gniazdami nasiennymi przylegały do ciasta) i oprószyć je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Delikatnie zlepić z pierwszą częścią ciasta Ciasto miejscami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Piec 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypać je cukrem pudrem.

Smacznego : )


 


 




Exit mobile version