Site icon marta-gotuje.pl

Jagodzianki bez glutenu

Jeśli szukacie przepisu na jagodzianki bez glutenu przygotowane z naturalnych, jednorodnych mąk, to dobrze trafiliście! W tym wpisie pokażę krok po kroku, jak upiec pyszne, miękkie bułeczki drożdżowe pełne jagód, bez użycia gotowych mieszanek. Dzięki połączeniu odpowiednich mąk jednorodnych i łusek babki płesznik ciasto dobrze wyrasta i zachwyca smakiem. Jagodzianki bez glutenu świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy czy herbaty. Polecam!

Jagodzianki bez glutenu z mąk jednorodnych – prosty i sprawdzony przepis

Zaczyn:

Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.

Ciasto (12 sztuk):

Nadzienie:

Łuski babki płesznik zalać wodą, odstawić na chwilę, do czasu uzyskania żelowej konsystencji. Przełożyć do misy miksera wraz z pozostałymi składnikami na ciasto oraz wyrośniętym zaczynem. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.

Smacznego!

Dlaczego warto przygotować jagodzianki bezglutenowe?

Jakie mąki jednorodne sprawdzą się do jagodzianek?

Pozostałe przepisy bez glutenu.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Exit mobile version