Jeśli szukacie przepisu na jagodzianki bez glutenu przygotowane z naturalnych, jednorodnych mąk, to dobrze trafiliście! W tym wpisie pokażę krok po kroku, jak upiec pyszne, miękkie bułeczki drożdżowe pełne jagód, bez użycia gotowych mieszanek. Dzięki połączeniu odpowiednich mąk jednorodnych i łusek babki płesznik ciasto dobrze wyrasta i zachwyca smakiem. Jagodzianki bez glutenu świetnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy czy herbaty. Polecam!
Jagodzianki bez glutenu z mąk jednorodnych – prosty i sprawdzony przepis
Zaczyn:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 50 g mąki sorgo
Drożdże pokruszyć, dodać do letniego mleka, wraz z mąką i cukrem. Wymieszać. Odstawić na około 20 minut, aby zaczyn wyrósł.
Ciasto (12 sztuk):
- 20 g łusek babki płesznik
- 300 g ciepłej wody
- 50 g mąki quinoa
- 75 g mąki gryczanej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki owsianej
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła (90 g)
- 100 g serka mascarpone
- 2 jajka (wielkość L)
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 800 g jagód
- 25 g cukru pudru
Łuski babki płesznik zalać wodą, odstawić na chwilę, do czasu uzyskania żelowej konsystencji. Przełożyć do misy miksera wraz z pozostałymi składnikami na ciasto oraz wyrośniętym zaczynem. Zagnieść ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego) przez około 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i nie zbyt zwarte. To sprawi, że jagodzianki będą delikatne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków. Uformować płaskie placki i na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem pudrem (około 3 kopiastych łyżek). Jagodzianki mocno zlepić i odłożyć łączeniem do dołu na około 20 minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 15 min. (do lekkiego zrumienienia), a następnie studzić na kratce.
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 15 ml wody
Cukier puder wymieszać z wodą. Przestudzone jagodzianki polukrować.
Smacznego!
Dlaczego warto przygotować jagodzianki bezglutenowe?
- Idealne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej
- Naturalne składniki i mąki jednorodne zamiast gotowych mieszanek
Jakie mąki jednorodne sprawdzą się do jagodzianek?
- Mąka ryżowa
- Mąka owsiana
- Mąka gryczana i quinoa
- Skrobia ziemniaczana i tapioka
Pozostałe przepisy bez glutenu.
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Super przepis 🙂
Autor
Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂
Czy jagody mogą być mrożone?
Autor
Tak 🙂