Site icon marta-gotuje.pl

Jak udekorować stół na Święta + konkurs z Ambition

Od Bożego Narodzenia dzieli nas już zaledwie miesiąc i coraz intensywniej myślę nad tegoroczną dekoracją świątecznego stołu : ) Uwielbiam prosty, minimalistyczny styl, więc ilość dodatków nigdy nie jest u nas zbyt duża. Obowiązkowymi elementami są za to biały obrus, porcelanowa zastawa, świece i zielony akcent w postaci pachnących choinkowych gałązek. Pomarańcze i cynamon idealnie wpasowują się w świąteczny klimat, więc chętnie włączam je do mojej aranżacji. Aby przygotować suszone pomarańcze wystarczy pokroić je w plasterki i piec w piekarniku z termoobiegiem w 90 C przez ok. 3-4 godziny, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Lubię również przygotowywać dekoracje samodzielnie (te mało skomplikowane : ) np. w postaci choinek zrobionych z serwetek. Nakrycie z osobistą karteczką to dobry sposób na dodanie ciepła do aranżacji i na pewno każdy z uśmiechem zajmie swoje miejsce przy stole.


Jak zrobić choinkę z serwetki :

Do przygotowania jednej choinki potrzebujemy kwadratowej serwetki, złożonej na cztery części w mniejszy kwadrat (na pół i jeszcze raz na pół). Jeśli podobnie jak ja wykorzystujecie papierowe serwetki są one już złożone w ten sposób, więc od razu możemy przystąpić do pracy. Wszystkie wolne rogi powinny znaleźć się w prawym górnym narożniku. Pierwszą zewnętrzną warstwę zaginam tak, aby róg znalazł się 2-3cm powyżej dolnego wierzchołka. Każdą następną warstwę również zaginam w ten sposób, zostawiając podobny odstęp do poprzedniej warstwy. Odwracam serwetkę na drugą stronę i zaginam boki na zakładkę. Ponownie odwracam, tak aby czubek choinki znalazł się na górze. Każdy róg widocznych warstw, które są skierowane do dołu zaginam do góry, delikatnie wsuwając go pod warstwę powyżej. Choinka z serwetki gotowa : )


Jak zrobić kieszonkę na sztućce z serwetki :

Serwetkę składam na cztery części w mniejszy kwadrat (papierowe serwetki zazwyczaj są już tak złożone). Wszystkie wolne rogi powinny znaleźć się w prawym górnym narożniku. Pierwszą zewnętrzną warstwę zawijam ściśle mniej więcej do środka serwetki, drugą warstwę również zwijam w ten sposób, tak aby obie znalazły się blisko siebie. Przewracam serwetkę na drugą stronę i składam prawą stronę na szerokość ok. 1/3 brzegu, następnie lewą stronę składam dorównując do złożonej prawej strony. Ponownie przewracam serwetkę i kieszonka gotowa : )




Porcelana na zdjęciu to Fala marki Ambiton. Bardzo lubię ją za ciepły połyskujący odcień bieli i niebanalną falującą linię, która pasuje do każdej, zarówno klasycznej jak i nowoczesnej stylizacji. Wysoka jakość materiałów oraz dodatkowe brzegi sprawiają, że jest wyjątkowo odporna i spokojnie możemy korzystać z niej nie tylko od Święta : ) Pięknie komponuje się ze sztućcami Verona wykonanymi ze stali nierdzewnej i wykończonymi za pomocą polerowania ręcznego.



 

Chciałabym się również z Wami podzielić przepisem na bakaliową czekoladę. Jest to świetny pomysł na świąteczny prezent, który możemy wykonać samodzielnie i sprawić radość najbliższym nam osobom. Indywidualizując dodatki mamy pewność, że obdarowany będzie wiedział, iż podarunek został wykonany specjalnie z myślą o nim : ) Dodatkowo wykonanie jest tak proste, że dzieci z przyjemnością włączą się w przygotowania.

Składniki:

150 g czekolady rozpuścić na parze (Na garnek z gotującą wodą położyć sitko, a na nim metalową miskę z czekoladą pokrojoną na mniejsze kawałki, można również wykorzystać garnek do gotowania na parze). Pozostałą czekoladę drobno posiekać, dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Suszone owoce i orzechy posiekać. Dodać do czekoladowej masy. Przelać do świątecznych foremek ułożonych na papierze do pieczenia. Odstawić na kilka godzin (można schłodzić w lodówce). Brzegi delikatnie wykroić nożem i wyjąć z foremek. Zapakować w celofan i podarować miłośnikom mocno nadzianej bakaliowej czekolady : )


Deska bambusowa Ambition, wykonana z naturalnego materiału – trawy bambusowej, dzięki czemu jest lekka i schnie w ekspresowym tempie. Z niezwykle trwałym, wielofunkcyjnym Nożem Szefa kuchni Kyoto tworzy idealny duet do kuchennym zmagań.


 



Pozostając w świątecznej atmosferze mam dla Was 10% zniżki na produkty Ambition w sklepie Dajar oraz konkurs! : ) Aby wziąć w nim udział wystarczy w komentarzu odpowiedzieć na pytanie:

„Który z produktów Ambition najchętniej podarowałbyś bliskiej osobie na prezent i dlaczego?” 

Konkurs trwa do 5 grudnia, a już 6 grudnia w Mikołajki wyniki zostaną ogłoszone na blogu. Do wygrania są:

1 miejsce – Komplet obiadowy Fala

2 miejsce – Garnek z pokrywką do odcedzania Selection 18 cm

3 miejsce – Patelnia Taurus 28 cm

Powodzenia!





* Wpis powstał przy współpracy z Ambition
Exit mobile version