Site icon marta-gotuje.pl

Kapusta z grzybami

Kolejna porcja świątecznych przepisów, trochę spóźniona z powodu natłoku świątecznych spraw, ale może przyda Wam się przy innej okazji ; )  Kapusta z grzybami z niezawodnego przepisu mojej Mamy. Idealna do jedzenia jako dodatek do obiadu, nadzienie do pierogów, uszek, krokietów, pasztecików itp. Obowiązkowy przepis na Święta Bożego Narodzenia : ) Z podanej ilości udało mi się przygotować 16 krokietów i 20 pasztecików, więc warto mieć to na uwadze ; )


Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych grzybów – namoczonych przez ok. 2 godz (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 500 g pieczarek
  • 1 i 1/2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, 1 łyżka klarowanego (lub zwykłego) masła do podsmażenia
  • opcjonalnie 1 cebula

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 2 godziny. Kapustę należy wypłukać (jeśli jest bardzo kwaśna to płuczemy kilkakrotnie). Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dokładamy smalec. Gotujemy około 30 minut. Namoczone, suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle (opcjonalnie razem z cebulą). Następnie wszystkie grzyby dodajemy do kapusty, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy wspólnie przez kolejne 30 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka ; ) Jeśli chcemy użyć jej jako nadzienie, warto poszatkować ją na drobniejsze kawałki.

Smacznego : )
Exit mobile version