Kapusta z grzybami

Kolejna porcja świątecznych przepisów, trochę spóźniona z powodu natłoku świątecznych spraw, ale może przyda Wam się przy innej okazji ; )  Kapusta z grzybami z niezawodnego przepisu mojej Mamy. Idealna do jedzenia jako dodatek do obiadu, nadzienie do pierogów, uszek, krokietów, pasztecików itp. Obowiązkowy przepis na Święta Bożego Narodzenia : ) Z podanej ilości udało mi się przygotować 16 krokietów, 20 pasztecików oraz jeszcze sporo zostało, więc warto mieć to na uwadze ; )


Kapusta z grzybami przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 80 g suszonych grzybów – namoczonych przez ok. 2 godz (u mnie borowiki i podgrzybki)
  • 500 g pieczarek
  • 1 i 1/2 łyżki smalcu
  • sól, pieprz, 1 łyżka klarowanego (lub zwykłego) masła do podsmażenia
  • opcjonalnie 1 cebula

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy przez 2 godziny. Kapustę należy wypłukać (jeśli jest bardzo kwaśna to płuczemy kilkakrotnie). Następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dokładamy smalec. Gotujemy około 30 minut. Namoczone, suszone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle (opcjonalnie razem z cebulą). Następnie wszystkie grzyby dodajemy do kapusty, mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy wspólnie przez kolejne 30 minut. Po tym czasie kapusta powinna być już miękka ; ) Jeśli chcemy użyć jej jako nadzienie, warto poszatkować ją na drobniejsze kawałki.

Smacznego : )

Komentarzy: 16

  1. Anita
    19 grudnia 2016 / 19:45

    Najlepsza jaką jadłam polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:28

      Super, że posmakowała 🙂

  2. Ania
    27 grudnia 2016 / 12:20

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2016 / 17:46

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Aga
    20 grudnia 2017 / 17:41

    W zeszłym roku przepis sprawdziłam i w tym roku wracam bo kapusta pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2017 / 22:11

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Niki
    22 grudnia 2017 / 0:45

    Pycha jak u Mamuni 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2017 / 10:43

      Bardzo mi miło 🙂

  5. OLGA
    23 grudnia 2017 / 16:55

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2017 / 20:04

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Mania
    18 grudnia 2018 / 19:15

    Przepis super wyszła tak jak chciałam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2018 / 1:06

      Bardzo się cieszę, że trafiłam w Twoje smaki 🙂

  7. Klaudia
    20 grudnia 2018 / 21:14

    Witam, planuję zrobić paszteciki z Pani przepisu. Z ciasta pisała Pani,że wyjdzie ich 20 więc z jakiej porcji zrobić kapustę, żeby wszystko grało? Z połowy tego przepisu?

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 23:38

      Wydaje mi się, że z połowy będzie nawet za dużo, do samych pasztecików zrobiłabym 1/3 porcji 😉

      • Klaudia
        21 grudnia 2018 / 15:02

        Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 a jeszcze pytanie, gotowac kapustę, później wrzucić podsmażone grzyby i wszystko w wodzie normalnie gotować? Później odcedzić tylko i jest farsz? Chodzi mi o to,że robiłam kiedyś farsz do krokietów ale tam do podsmażonych grzybów wrzucałam gotowana kapustę i jeszcze chwilę snazylam dlatego pytam 😛

        • Marta
          Autor
          21 grudnia 2018 / 20:50

          Tak, dokładnie tak robię – gotuję razem, wtedy smaki się super przegryzają 🙂 To podsmażanie to pewnie dlatego, żeby farsz nie był zbyt wilgotny i nie puścił za dużo soku co mogłoby źle wpłynąć np. na lepienie pierogów 🙂 Również to czasem robię, ale jednak wolę jak nadzienie jest bardziej wilgotne, więc zazwyczaj tylko mocno odcedzam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 − 24 =