Butterscotch pecan cheescake

butterscotch

Od dawna miałam ochotę na ten sernik, ale niestety zawsze brakowało mi jakiegoś składnika i decydowałam się na inny przepis. Tym razem bardziej się zmobilizowałam, bo wydaje mi się odpowiedni na imieniny T. oraz zbliżające się Święta! ; ) Sernik jest niski i z podanej porcji wychodzi go niewiele, więc polecam upiec, bo gdyby nam nie zasmakował nie zostanie nam duża blacha niechcianego ciasta; ) Mam jednak nadzieję, że będzie Wam smakował równie dobrze jak nam. Polecam tym, którzy cenią “zbite” serniki ; )

Składniki  na spód:

  • 150 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g roztopionego masła

Ciastka rozdrabniamy mikserem lub wałkiem i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy powstałą masę. Wkładamy na 20 min do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 80 g drobnego cukru (zastąpiłam zwykłym)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 60 g orzechów pekan lub włoskich (posiekanych i podpieczonych)
Ser, jajka, cukier i ekstrakt z wanili mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy mąkę i podpieczone orzechy. Wkładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 160 C przez ok. 45 min.

Składniki  na butterscotch:

  • 40 g ciemnego brązowego cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka śmietany kremówki

Wszystkie składniki roztapiamy w małym garnuszku do gładkości i wykładamy na upieczony już sernik. (Sos będzie szybko gęstniał.)

Przed podaniem możemy schłodzić sernik w lodówce przez ok. 3 godz. lub nawet całą noc ; )

Smacznego : )

Komentarzy: 12

  1. 22 grudnia 2009 / 7:26

    hmm.. cheescake to chyba powinien byc na philadelphi.. tylko takie przepisy widzialam.. ale ta wersja brzmi rownie smakowicie. a ja moze poprostu mam waskie horyzonty

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2009 / 15:01

      Oczywiście ser philadelphia też się nadaje, ale sernik będzie miał kremową konsystencję! Osobiście za tym nie przepadam więc użyłam twarogu i wyszedł naprawdę pyszny ; ) Żeby całość wyglądała jeszcze bardziej efektownie proponuję do butterscotch użyć ciemnego brązowego cukru wtedy polewa będzie miała ładniejszy kolor. Pozdrawiam ; )

  2. 25 grudnia 2009 / 14:28

    Wesołych Świąt!

  3. 3 stycznia 2011 / 18:17

    Thanks for some quality points there. I am kind of new to online , so I printed this off to put in my file, any better way to go about keeping track of it then printing?

  4. 15 stycznia 2011 / 23:53

    Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  5. 16 stycznia 2011 / 19:24

    I have been checking out a few of your stories and i must say pretty clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

  6. 17 stycznia 2011 / 17:19

    I am impressed, Very rarely do I discover a blog that is both educative and entertaining. Your thoughts are important; the issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy that I stumbled across this in my search for something relating to it.

  7. Lidia
    18 listopada 2011 / 9:39

    Czy mozna dodać orzechy laskowe? Czy mozna je pominąć? Ser twarog tłusty? Pozdrawiam i dziekuje

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2011 / 9:42

      Można dodać orzechy włoskie, ja bym ich nie pomijała, bo dodają fajnego smaku. Twaróg półtłusty, ale tłusty też może być 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 2 =